Inversare de situație în Franța: Blocul de stânga este de așteptat să câștige turul doi al alegerilor. Extrema dreaptă, abia pe locul trei. Premierul demisionează

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Surpriză în Franța: stânga e prima, extrema dreaptă a lui Le Pen al treilea. După primele estimări, al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța a fost câștigat în mod neașteptat de blocul de stânga Noul Front Popular. Potrivit estimărilor, el ar putea câștiga între 175 și 205 de locuri. Tabăra guvernamentală a Președintelui a terminat pe locul al doilea și ar putea avea 175 de locuri. Reuniunea Națională, de extremă dreapta, este a treia și a câștigat între 115 și 150 de locuri.

Update: Premierul în funcție Gabriel Attal a anunțat că își va depune mandatul. Urmează negocieri pentru formarea noului guvern. „În această seară nicio majoritate absolută nu poate fi dată în mâinile extremelor”, a subliniat de premierul francez.

Fostul premier francez Edouard Philippe face apel la un „acord” cu stânga, dar fără mișcarea troțkistă "France Insoumise" a lui Jean Luc Melenchon.

Proiecții rezultate: stânga - prima cu 175-205, Macronienii - pe doi cu 150-175, partidul lui Le Pen - al treilea cu 115-150 de locuri.

***

Liderul de stânga francez, Jean-Luc Melenchon, a declarat după publicarea sondajelor că înfrângerea președintelui Emmanuel Macron a fost confirmată în mod clar în alegeri. Potrivit acestuia, el are obligația de a chema Noul Front Popular să formeze guvernul. Melenchon a menționat că voința poporului trebuie respectată „consecvent”.

Franța are un total de 577 de circumscripții uninominale, cu 76 de candidați câștigându-și mandatul în primul tur. În aproximativ 300 de circumscripții, cel puțin trei candidați au mers în al doilea tur de scrutin de duminică.

Președintele Emmanuel Macron și partidul său Renaissance (Renașterea) au făcut echipă cu Noul Front Popular de stânga în al doilea tur pentru a învinge Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen, care a câștigat peste 33% din voturi în primul tur.

Pentru a realiza acest lucru, au retras la 217 candidați de pe locul trei. Astfel, Renașterea a renunțat la candidaturile a 81 de membri și Noul Front Popular la 130 pentru a evita o victorie a Reuniunii Naționale.

Mélenchon: „Macron învins, nu mai sunt scuze”

„Noul Front Popular este gata să guverneze”, „am obținut un rezultat despre care ne-au spus că este imposibil”. Liderul LFI Jean-Luc Mélenchon a spus acest lucru imediat după primele estimări ale rezultatelor turului doi al alegerilor legislative care au văzut stânga cu un avantaj clar. „Este o mare ușurare pentru o mare parte din țară”, continuă el. "Trebuie respectată cu strictețe voința poporului. Niciun acord nu ar fi acceptabil. Înfrângerea Președintelui Republicii și a coaliției sale este clar confirmată. Președintele trebuie să se încline și să-și accepte înfrângerea." „Președintele trebuie să ceară Noului Front Popular să guverneze”, a adăugat el. „Oamenii au votat conform conștiinței lor”, a continuat el

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel