"Am primit deja această ofertă. Și o luăm în considerare", a declarat Ministerul rus de Externe, pentru TASS.
Potrivit adjunctului ministrului de externe, Aleksandr Grușko, orarul, modalitățile, formatul și componența delegației ruse sunt în curs de elaborare.
La rândul său, serviciul de presă al NATO a declarat, pe 26 decembrie, pentru TASS, că secretarul general al Alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, a sugerat desfășurarea unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia (NRC), pe 12 ianuarie, când va avea loc, la Bruxelles, o sesiune programată a Comitetului militar al Alianței la nivelul șefilor de stat major.
Pe 17 decembrie, Ministerul rus al Afacerilor Externe a publicat două proiecte de acord ale Rusiei – primul cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, iar al doilea cu statele membre NATO privind măsurile de securitate. Acestea au fost predate, pe 15 decembrie, asistentului secretarului de stat al SUA, Karen Donfried.
Administrația americană a declarat deja că unele dintre propunerile de securitate ale Rusiei sunt inacceptabile.
Printre altele, Rusia a cerut Statelor Unite să nu își creeze baze militare în state nemembre NATO care au făcut parte din URSS şi nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru vreun fel de activitate militară sau să dezvolte vreo cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.
De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze ca Alianța să nu se mai extindă niciodată, în special către Ucraina.
Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere, precum şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.
Într-un interviu acordat programului de televiziune CBS - „Face The Nation”, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat, duminică, că Washingtonul este în discuții directe cu Moscova pe această temă și a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de integritatea teritorială a Ucrainei.
Pe lângă discuțiile dintre Moscova și NATO privind securitatea în Europa, Germania şi Rusia au convenit separat asupra unei întrevederi "la începutul lui ianuarie", în cadrul eforturilor menite să aplaneze criza ruso-occidentală din jurul Ucrainei, a anunţat sâmbătă o sursă guvernamentală germană.
Această întrevedere va avea loc între Jens Ploetner - consilierul diplomatic al cancelarului federal german, Olaf Scholz, şi Dmitri Kozak - emisarul Kremlinului pentru negocieri de pace în Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News