Potrivit lui Borrell, săptămâna aceasta a avut loc conferința anuală a Agenției Europene de Apărare. Punctul de plecare al discuțiilor a fost războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
El a subliniat că în cadrul conferinței a vorbit despre importanța sprijinirii Ucrainei „politic, economic și militar, adică cu arme și pregătire, astfel încât să poată disloca invadatorul”.
„Acest război a devenit, de asemenea, un semnal alarmant pentru noi toți cu privire la capacitățile noastre militare. Am dat arme Ucrainei, dar în același timp ne-am dat seama că stocurile noastre militare s-au epuizat. Odată cu revenirea războiului convențional în inima Europei, ne-am dat seama și că ne lipsesc capacitățile critice de apărare pentru a ne proteja de amenințările la nivel mai înalt de pe continentul european”, a menționat diplomatul, pe site-ul SEAE.
Protejarea infrastructurii critice
Consiliul Uniunii Europene a adoptat săptămâna trecută o directivă și o recomandare care vizează reducerea vulnerabilităților și consolidarea rezilienței entităților critice, cele care furnizează servicii esențiale pentru menținerea funcțiilor vitale ale societății, activități economice, sănătate și siguranță publică și mediu.
Pentru a răspunde recentelor acte de sabotaj împotriva conductei Nord Stream și noilor riscuri aduse de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, recomandarea adoptată se concentrează pe consolidarea rezilienței infrastructurii critice.
Directiva adoptată acoperă entități critice dintr-o serie de sectoare, cum ar fi energia, transporturile, sănătatea, apa potabilă, apele uzate și spațiul.
Ce trebuie să facă statele? Statele membre vor trebui să aibă o strategie națională pentru a spori reziliența entităților critice, să efectueze o evaluare a riscurilor cel puțin o dată la patru ani și să identifice entitățile critice.
Consiliul invită statele membre să își actualizeze evaluările riscurilor pentru a reflecta amenințările actuale și le încurajează să efectueze teste de stres pentru entitățile care operează infrastructură critică, cu sectorul energetic ca prioritate. De asemenea, solicită statelor membre să elaboreze, în cooperare cu Comisia, un plan pentru un răspuns coordonat la întreruperile infrastructurii critice cu o relevanță transfrontalieră semnificativă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News