Invazia Rusiei din Ucraina trezește colosul adormit: Germanii vor și mai multă apărare, peste plafonul de 100 de miliarde anunțat de Scholz în 2020

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania și-a schimbat rapid viziunea asupra conceptului de securitate, după agresiune neprovocată a Rusiei în Ucraina.

”Punctul de cotitură” în politica externă și de securitate (die Zeitenwende), marcat prin discursul Cancelarului Olaf Scholz din 27 februarie 2022, este exact ceea ce Rusia ar fi dorit să evite. La un an de la invazia din Ucraina, părerea unanimă a analiștilor este că Putin a judecat greșit atât reacția Ucrainei (despre care credea că va cădea pe scenariul Crimeei, din 2014), cât și răspunsul statelor și societăților occidentale.

Discursul lui Scholz de acum un an a fost construit în jurul anunțului că armata germană va primi un fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizare și achiziții.

Un sondaj publicat vineri sugerează că 62% din Germania ar sprijini alocarea unor fonduri suplimentare în Bundeswehr, chiar și peste plafonul de 100 de miliarde de euro, anunțat de cancelarul german. Doar 32% dintre germani au fost împotriva ideii și 6% au fost indeciși în sondajul Politbarometru realizat pentru postul public ZDF.

 

Ce s-a întâmplat cu fondul de 100 de miliarde de euro 

 

Pe 3 iunie, opoziția de centru-dreapta din Bundestag și-a unit forțele cu partidele de guvernământ pentru a schimba constituția și a permite datoria suplimentară - un eveniment fără precedent în istoria Republicii Federale.

Coaliția de centru-stânga a lui Scholz a fost confruntată cu multe critici ale opoziției. „Armata a pierdut un an și are mai puține rezerve decât la începutul lui 2022”.”, a declarat luni Roderich Kiesewetter, purtătorul de cuvânt al Uniunii Creștin Democrate (CDU), citat de DW.

Oficialii de la guvernare se apără și vin cu exemple concrete. 

Astfel, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, șefa comisiei de apărare a Bundestagului și membru al Partidului Liber Democrat (FDP) a enumerat realizările din ultimul an: noi comenzi de avioane de luptă F-35 și elicoptere grele de transport din Statele Unite, dar și un priect de digitalizare pentru modernizarea forțelor.

La rândul său, Ministerul Apărării spune că 30 de miliarde de euro din cele 100 de miliarde de euro au fost deja alocate pentru achiziții majore, dar criticii spun că guvernul german scoate prea mulți bani din țară și nu sprijină suficient industria germană de apărare.

 

Dobânzi + inflație = zeci de miliarde. Rămân de cheltuit doar 50-70 de miliarde 

Rafael Loss, specialist în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), a declarat pentru DW că estimarea inițială era că doar 8 miliarde de euro din fondul special ar trebui să fie direcționate către plățile dobânzilor la împrumutul pe care guvernul l-a contractat. . Acum, datorită creșterii ratelor dobânzilor, această estimare a crescut la 13 miliarde de euro. Deci, rămân 87 de miliarde de euro de bani efectivi de cheltuit.

În plus, există inflația și taxa pe valoarea adăugată, ceea ce înseamnă că, odată ce toate costurile suplimentare au fost acoperite, doar aproximativ 50 până la 70 de miliarde de euro vor rămâne pentru a cheltui pe echipamente. „Cu cât ai mai mult timp acești bani pe undeva, cu atât factorii precum inflația și plățile dobânzilor trebuie să mănânce acest morman”, a spus Loss.

 

Boris Pistorius, o schimbare de atitudine

 

„În anumite privințe, anul trecut a fost un an pierdut pentru Bundeswehr”, a spus expertul, dar se pare că lucrurile se schimbă, odată cu venirea lui Boris Pistorius în poziția de ministru al apărării. „Noul ministru al Apărării pare să facă presiuni pentru ca o mulțime de lucruri să se întâmple pe termene accelerate, cum ar fi înlocuirea tancurilor Leopard”.

Loss remarcă faptul că sistemul de achiziții este unul foarte greoi și încorsetat în regulamente.

„Este un ecosistem foarte complex între parlament, ca deținător al bugetului, Ministerul Apărării, agențiile de achiziții și forțele armate”.

În plus, Loss consideră că interesele regionale ale membrilor Bundestag-ului au jucat adesea un rol în modul în care au fost luate deciziile de achiziții.

De exemplu, politicienii bavarezi au făcut eforturi ca companiile de aviație din Bavaria să câștige contracte. „Acest lucru duce la ca procesele bugetare să fie mai puțin orientate către nevoile militare”, a spus Loss.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel