Invazia rusă în Ucraina, devine şi primul război cibernetic din istorie: Kievul susține că Rusia se folosește de cooperarea cu China pentru a efectua atacuri cibernetice

Cristian Soare |
Data publicării:

Invazia rusă în Ucraina a dus, de asemenea, la primul război cibernetic din istorie. Aceasta a fost una dintre principalele concluzii ale Forumului internațional de reziliență cibernetică de la Kiev, care a avut loc la 7-8 februarie în capitala ucraineană și a reunit reprezentanți ai agențiilor de securitate cibernetică din Ucraina, Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană pentru a discuta despre colaborarea în ceea ce privește sistemele de apărare pentru rețelele lor digitale. Sesiunile au scos la iveală o concluzie importantă: Kremlinul își exploatează relația cu China pentru a lansa atacuri cibernetice împotriva Ucrainei.

Jen Easterly, șefa U.S. Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA), a declarat că prioritatea americanilor este de a contracara intentiile Beijingului de a se amesteca in alegerile din SUA. "China este marea amenințare pe termen lung, deși atenția noastră se concentrează în continuare asupra Rusiei", a mai spus Easterly.

,,Când a început invazia, ne-am sporit pregătirile în caz de represalii. Și am văzut că Rusia și China colaborează", a precizat șefa CISA.

Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Serhii Demediuk, a confirmat pentru EL PAÍS că Kievul a detectat consecințele cooperării dintre Moscova și Beijing în spațiul său cibernetic. "Suntem conștienți de cunoștințele furnizate de China [Rusiei], deși este imposibil să știm cu exactitate cum sunt folosite", a precizat Demediuk.

Demediuk a declarat că spyware-ul chinezesc a fost folosit "pentru atacuri cu scop distructiv în Ucraina". Programele malware de piratare a datelor dezvoltate în China au fost, de asemenea, folosite în atacuri asupra organizațiilor ucrainene.

,,Nu mai există nicio zonă gri, acum lumea este în alb și negru; ești într-un bloc sau altul", spune Yegor Aushev, expert în securitate cibernetică și unul dintre cei responsabili de organizarea Forumului de la Kiev. "Orice tehnologie pe care China o aduce în Rusia va fi folosită pentru a ataca". Aushev remarcă faptul că o diferență esențială este că contribuțiile partenerilor NATO în Ucraina sunt pentru apărare, nu pentru atac.

Războiul cibernetic, ca parte a agresiunii militare Rusie in Ucraina a fost semnificativ, marcând cel mai mare conflict din era cibernetică. Operațiunile cibernetice au fost extinse, implicând phishing, atacuri DDoS și propagandă. Rusia a fost un jucător cheie, implicându-se în numeroase operațiuni cibernetice împotriva Ucrainei. Astfel, atacurile cibernetice fac parte dintr-o strategie mai amplă de război informațional, folosită alături de tactici militare convenționale. 

 

 

O coaliție europeană de state este de acord să sprijine capacitățile de apărare IT și de securitate cibernetică ale Ucrainei

 

Coaliția IT pentru Ucraina, formată din 10 națiuni europene, a semnat un acord de cooperare pentru a consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei în domeniul tehnologiei informației, al comunicațiilor și al securității cibernetice, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării la 14 februarie, potrivit KyivIndependent.

Acordul de cooperare se angajează să sprijine infrastructura de tehnologie a informației (IT) a Ministerului Apărării și a forțelor armate ale Ucrainei în următorii șase ani.

,,Datorită coaliției, vom putea face schimb de experiență în aplicarea tehnologiilor inovatoare și vom putea realiza proiecte comune", a declarat ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Katerina Chernohorenko, într-un comunicat.

Coaliția, care a fost înființată în septembrie 2023, este condusă de Estonia și Luxemburg și include Ucraina, Belgia, Danemarca, Islanda, Italia, Letonia, Lituania și Olanda.

Coaliția, formată inițial din șapte state membre, s-a extins în ultimele luni și va include în curând 11 națiuni, Regatul Unit confirmându-și intenția de a se alătura coaliției.

,,Sunt încrezător că vom reuși să atragem și mai mulți parteneri pentru digitalizarea forțelor noastre armate", a declarat ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov.

În martie 2022, la o lună după începerea invaziei, în Ucraina a fost detectat un atac pe care cele mai importante centre de analiză a securității cibernetice, cum ar fi SentinelOne, au confirmat că a folosit un malware dezvoltat de Scarab, un grup de hackeri legat de guvernul chinez. Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a anunțat în aprilie 2022 că investighează un presupus atac masiv al Chinei asupra a 600 de site-uri web ucrainene în zilele premergătoare invaziei, inclusiv cel al Ministerului ucrainean al Apărării.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourová, a avertizat autoritățile chineze în septembrie 2023, într-o declarație pentru Politico, că acestea nu ar trebui să sprijine Rusia în invazie: "Am declarat că noi considerăm că modul în care China interacționează cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei va fi un factor determinant pentru relațiile UE-China în viitor. Acest lucru include, desigur, aspecte legate de securitatea cibernetică, și dezinformare".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel