Invazia în Gaza e iminentă, dar cu cine luptă IDF? Hamas a format în secret o mini-armată de dimensiunile Armatei Române

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană / Foto: IDF
Armata israeliană / Foto: IDF

Numărătoarea inversă pentru invazia forțelor israeliene în Gaza a început, IDF având misiunea de a destructura Hamas, dar adversarul este cu mult mai pregătit decât era acum câțiva ani, arată o analiză Reuters.

Atacul mortal al Hamas asupra sudului Israelului în urmă cu șase zile - fără precedent pentru organizația teroristă în ceea ce privește planificarea și amploarea sa - a fost o demonstrație devastatoare a expertizei militare pe care a dobândit-o de la preluarea controlului Gaza în 2007.

Nivelul de pregătire depășește cu mult resursele celor din Gaza, iar ramificațiile duc, evident, către Iran și alte grupări arabe aliate.

 

Nevoia te învață

 

Hamas este acum la un nivel apropiat de o armată regulată a unui stat, cu o academie militară care pregătește o gamă de specializări, inclusiv securitate cibernetică și se mândrește cu o unitate de comando naval în aripa sa militară de 40.000 de oameni, spun sursele intervievate de Reuters.

„Necesitatea este mama invenției”, declara Ali Baraka, un oficial înalt al Hamas, adăugând că grupul a primit bani și pregătire de la Iran și reprezentanți regionali iranieni precum Hezbollah din Liban.

Prin comparație, România are un număr similar de personal militar. Gen. (r.) Nicolae Bădălan, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române în perioada 2004-2006, estima că numărul real al efectivelor armatei Române este undeva la 50.000 de militari.

Reuters mai arată că gruparea Hamas a construit, încă de la începutul anilor 2000, o rețea de tuneluri sub Gaza pentru a ajuta luptătorii să se ascundă, dar care folosesc și ca loc de producție și depozitare a armelor.

Hamas e pregătit de luptă: a achiziționat, de-a lungul timpului, o serie de bombe, mortiere, rachete, rachete antitanc și antiaeriene, spun sursele publicației, iar rezultatele se văd - Israelul a pierdut în 2014 un număr de 66 de militari, de 7 ori mai mulți decât în 2008.

 

Care vor fi costurile pentru IDF

Tanc Merkava, distrus de Hamas pe 7 octombrie

HA Hellyer, expert RUSI, a declarat că Israelul este capabil să distrugă Hamas în atacul său așteptat asupra enclavei, dar problema este de costurile asociate acestei operații.

„Întrebarea nu este dacă este posibil sau nu. Întrebarea este ce fel de preț va fi impus restului populației, deoarece Hamas nu locuiește pe o insulă în ocean sau într-o peșteră în deșert”.

Hamas are ca obiectiv ”statutar” distrugerea Israelului, iar sprijinul iranian a venit automat, de vreme ce obiectivele celor două părți se aliniază, iar Teheranul a văzut în organizația teroristă o cale de a încercui Israelul, alături de facșiunile Hezbollah din Liban.

În atacul din 7 octombrie, Hamas a tras peste 2.500 de rachete, în timp ce luptătorii care foloseau parapante, motociclete și vehicule cu tracțiune integrală au copleșit apărarea israeliană și au devastat orașe și comunități, ucigând 1.300 de oameni și luând ostatici zeci.

Sursele cu care a vorbit Reuters au spus că, deși Iranul a antrenat, înarmat și finanțat grupul, nu există niciun indiciu că Teheranul a dirijat sau autorizat atacul din 7 octombrie.

„Decizia, ora atacului, toate acestea au fost în mâinile Hamas – dar, desigur, cooperarea generală, pregătirea și antrenamentele, toate au venit din Iran”, a spus sursa.

O sursă de securitate israeliană a spus că Iranul a crescut semnificativ finanțarea pentru aripa militară a Hamas în ultimul an, de la 100 de milioane de dolari la aproximativ 350 de milioane de dolari pe an.

După ce Israelul s-a retras din Gaza în 2005, Hamas a început să importe rachete, explozibili și alte echipamente din Iran, au spus surse de informații occidentale. Toate acestea au fost transportate prin Sudan, aduse în Egipt și introduse în Gaza printr-un labirint de tuneluri înguste de sub Peninsula Sinai, au adăugat sursele.

Șiitismul iranian este la originea armatei Hamas bine antrenate, în schema anti-israel fiind incluse și grupări paramilitare șiiți din Irak, Hezbollahul din Liban, dar și minoritatea conducătoare a Siriei, alauiții, o ramură a islamului șiit.

Liderii Hamas amenință că - dacă ofensiva terestră a Israelului va continua, aprobată de SUA și Marea Britanie - războiul nu se va limita la Gaza, ci s-ar putea răspândi într-un conflict regional.

„Nu este doar un război israelian în Gaza, există un război atlantic în Gaza cu toate puterile”, a spus Ali Baraka, un oficial înalt al Hamas. „Vor fi noi fronturi”, a concluzionat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel