Publicitate
Intersecția dintre geopolitică și securitatea energetică este un domeniu critic de studiu care a stârnit un interes crescut din partea cercetătorilor şi experţilor din întreaga lume. Pe măsură ce lumea se îndreaptă către un sistem energetic bazat pe surse regenerabile de energie, natura și prioritățile securității energetice vor evolua în funcţie de contextul geopolitic.
Securitatea energetică înseamnă a fi asigurat în ceea ce privește sursele de materii prime, controlul căilor de transport și distribuție și alternativele. Resursele de materii prime suficiente și disponibile sunt o condiție prealabilă urgentă pentru realizarea securității energetice. Orice întrerupere prelungită a aprovizionării cu energie are un efect negativ asupra creșterii economice, stabilității politice și bunăstării cetățenilor unui stat.
Invadarea neprovocată și ilegală a Ucrainei de către Rusia a aruncat sectorul energetic al Uniunii Europene pe un teritoriu necunoscut
În februarie 2022, sectorul energetic al U.E a intrat pe un teritoriu necunoscut, odată cu invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina și cu tentativa de înarmare a importurilor de energie ale Europei, ceea ce a adus în centrul atenției problema securității aprovizionării cu energie a U.E. Având în vedere că aproape jumătate din importurile de gaze ale UE provin din Rusia, precum și proporțiile mari de cărbune și petrol, U.E s-a confruntat cu o dublă provocare: să își protejeze securitatea aprovizionării cu energie și să mențină prețurile la niveluri accesibile de la distanță.
,,Sectorul energetic este complicat, pus în mișcare zeci de ani, de secole și prin securitate și reziliență vrem să îl transformăm. Și, de fapt, vrem eliminarea emisiilor de dioxid de carbon. Pentru mine este foarte important acest aspect. Cred cu tărie că dorința UE privind securitatea energetică este tranziția energetică. De ce? Pentru că, într-un final, UE este un importator de energie fosilă. Nu are suficientă energie fosilă pentru propriul consum. Prin urmare, este logic, pentru securitate energetică să ai o transformi într-o energie cu emisii scăzute de carbon: energie eoliană, solară etc", a precizat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în cadrul conferinței „Aspen - GMF Bucharest Forum 2024”.
Aşa cum arată cel puţin pe hârtie, pe termen lung, securitatea energetică a U.E va fi realizată prin înlocuirea combustibililor fosili importați cu energie regenerabilă produsă la nivel național și prin îmbunătățirea eficienței energetice - U. E urmărind să devină primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic până în 2050, aspect evidenţiat şi de Mihaela Mihăilescu, Deputy Head România at EBRD.
Cu toate acestea, în timp ce ponderea energiei regenerabile în consumul de energie al UE este în creștere și a crescut de peste două ori între 2004 și 2022, gazele naturale reprezintă încă aproximativ un sfert din consumul de energie al UE. Iar UE este în continuare foarte dependentă de furnizorii externi pentru acest combustibil.
Acesta este motivul pentru care diversificarea aprovizionării cu gaze naturale și colaborarea cu parteneri de încredere au un rol esențial în asigurarea securității aprovizionării cetățenilor europeni, a întreprinderilor și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele, pe termen scurt și mediu, până când ne vom atinge obiectivul de decarbonizare completă.
,,Ce este de evidențiat sunt cele două chestiuni care influențează economia din Europa, respectiv războiul din Ucraina, criza energetică. Acestea generează multe întreruperi în aprovizionare componentelor de bază pentru energia regenerabilă și cu multe efecte, fluctuații la prețuri. Din acest motiv, securitatea energetică este foarte importantă și pentru noi. Am aprobat anul acesta o strategie privind energia până în 2028. Ne focusăm atenția în 3 direcții esențiale. Una este securitatea energetică, a doua este urgența climatică, iar a treia este inovația. Primele două au legătură cu această tranziție energetică care să fie făcută mai repede'', reprezentanta European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).
,,Emisiile vor crește la finalul acestui deceniu, trebuind să le aducem la zero în 2050. Asta poate fi făcută prin multă inovație, care pot să ofere soluții pentru economia UE, prin reducerea acestor emisii. Noi vorbim despre definiții. Avem două unghiuri. Unul este reziliența. Și din această perspectivă, ce încercăm să îndeplinim în țările noastre, menționând România și regiunea aceasta, este de a investi mai mult în diversificarea surse verzi de energie. Asta înseamnă, practic, investiția în capacitatea de energie regenerabilă în România. Pe de altă parte, investiția în rețele pentru a pune la punct această flexibilitate. De asemenea, pentru noi securitatea înseamnă și integrare, cooperare, conectivitate, ceea ce nu este foarte puternică în regiune", a precizat Mihaela Mihăilescu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News