Întrevedere și despre România: secretar de stat cu ministrul justiției și afacerilor europene al landului Baden-Württemberg

Elena Badea |
Data publicării:
drapel
drapel

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale și juridice, Cristian Winzer, a avut vineri, 3 august 2018, o întrevedere cu ministrul justiției și afacerilor europene al landului Baden-Württemberg din Germania, Guido Wolf.

În cadrul discuțiilor au fost abordate o serie de subiecte de interes comun în raport cu agenda europeană curentă, precum viitorul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene post-2020, pregătirea preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 și a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la 1 noiembrie 2018.

„România apreciază sprijinul oferit de landul Baden-Württemberg pentru preluarea, împreună cu Austria, a Secretariatului SUERD, cu atât mai mult cu cât țările noastre împărtășesc o viziune comună privind întărirea guvernanței SUERD prin aprofundarea cooperării în regiunea Dunării. Ne dorim să colaborăm mai strâns cu partenerii germani în promovarea unor inițiative și programe pentru a realiza o revigorare reală a regiunii noastre. Mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene reprezintă, de asemenea, o reală oportunitate pentru a promova acest important cadru de cooperare macro-regională – SUERD pe agenda Uniunii Europene și pentru a asigura alocările financiare necesare priorităților propuse de țările noastre atât pentru SUERD, cât și pentru celelalte trei strategii macro-regionale", a arătat Cristian Winzer.

Această întrevedere a reprezentat o bună oportunitate pentru a discuta despre modalitățile și mijloacele necesare dezvoltării acestei cooperări, într-o manieră concretă, identificând temele de interes comun în cadrul SUERD.

Informații suplimentare

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. Comisia Europeană a elaborat o Comunicare privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, precum şi un Plan de Acţiune. Consiliul European a andosat Strategia Dunării la 24 iunie 2011.

La 18 iulie 2018, în cadrul reuniunii comune a Comitetului de Monitorizare a Programului Transnațional Dunărea și a coordonatorilor naționali din statele membre ale Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) a fost aprobată preluarea și asigurarea de către România și Austria, a Secretariatului SUERD/Danube Strategy Point. Strategia UE pentru Regiunea Dunării cuprinde teritorial bazinul hidrografic al Dunării.

La Strategia Dunării participă paisprezece state: nouă state membre UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – ca stat federal şi prin landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state ne-membre UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel