Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace a informat, ieri, public despre incidentul din Marea Neagră, petrecut pe 29 septembrie: un avion rusesc a tras apoi o rachetă în apropierea unei aeronave britanice neînarmate (RC-135), care era într-o misiune de patrulare de rutină deasupra Mării Negre.
Incidentul este un ”reminder” dramatic al faptului că riscul de escaladare dintre forțele ruse și cele ale NATO este extrem de mare.
”O aeronavă neînarmată RAF (Royal Air Force) RC-135 Rivet Joint „a interacționat cu două avioane de luptă rusești Su-27, dintre care unul a „scăpat” o rachetă în imediata apropiere a Rivet Joint. Avionul britanic a revenit la bază neavariat, a spus Wallace.
The RAF Rivet Joint that was involved in the incident with an Su-27 firing a missile near the aircraft on September 29th was ZZ664 pic.twitter.com/LZ1oE7JIsR
— Air & Sea Intel (@air_intel) October 20, 2022
Kremlinul a recunoscut imediat că incidentul a avut loc în spațiul aerian internațional și că a fost un „eșec tehnic”. Wallace a caracterizat situația ca „potențial periculoasă”, dar a adăugat că nu consideră evenimentul ca fiind o escaladare deliberată.
"Cu toate acestea, incidentul ne reamintește cât de periculoase pot fi lucrurile atunci când decizi să folosește aeronavele de luptă așa cum o fac rușii", spus Wallace, într-un discurs adresat Parlamentului.
La ce se referea Wallace?
Este posibil ca ministrul britanic al apărării să fi făcut referire la modul agresiv în care piloții ruși sunt obișnuiți să zboare avioane de luptă în apropierea aeronavelor NATO.
Rămân totuși mai multe întrebări neelucidate marelui public. A vizat pilotul de pe Su27 avionul britanic RC-135 sau a fost cu adevărat trasă racheta din cauza unei defecțiuni tehnice? De ce nu s-a precizat ce fel de rachetă a fost trasă?
RC-135 Rivet Joint este o aeronavă militară, special echipată pentru colectarea datelor privind tipul și locația diferitelor transmițătoare de semnal, precum radarele, scrie portalul specializat The Drive.
De asemenea, aeronava este eficientă în interceptarea canalelor de comunicare. Ca atare, joacă un rol vital în monitorizarea activităților rusești în Marea Neagră, Crimeea ocupată, dar și probabil în regiunile de conflict din Ucraina.
Cu alte cuvinte, River Joint este o aeronavă destinată exclusiv activităților de culegere de informații.
În urma raportului Ministerului Regatului Unit al Apărării cu privire la incident, s-a decis că misiunile de rutină ale RC-135W ar putea continua, dar acestea vor fi acum însoțite de avioane de luptă Typhoon.
Aeronavele Su-27, sau mai degrabă piloții lor, au reputația de a fi extrem de agresivi
Trebuie menționat că în 2019, un avion de luptă rus aproape că s-a aruncat într-un avion de luptă american F15 (care escorta un avion neînarmat) deasupra Mării Baltice.
Un an mai târziu, din nou în spațiul aerian internațional, un Su-27 rusesc a efectuat o manevră periculoasă în imediata apropiere a unei aeronave americane B-52H, iar incidentul se întâmpla tot deasupra Mării Negre.
Mai mult, piloții ruși din Siria au practicat adesea un astfel de comportament agresiv și este un miracol că nu a existat niciun impact cu avioanele americane. Rușii nu și-au manifestat niciodată nici cea mai mică dorință de a-și sancționa sau avertiza piloții.
Toate acestea pun serios la îndoială relatările publice ale ministrului Wallace despre ce s-a întâmplat deasupra Mării Negre. A fost într-adevăr o defecțiune tehnică, după cum explică narațiunea oficială, sau a fost o eroare umană? Putea pilotul să ia o decizie, din proprie inițiativă, când a văzut avionul spion, iar britanicii și rușii nu vor să-l recunoască?
Orice s-ar spune, evenimentul ne arată cât de ușor pot escalada lucrurile în contextul extrem de tensionat din regiune.
RC-135 Rivet Joint, folosită și de forțele aeriene americane, este o aeronavă extrem de puternică, construită de Boeing, dar modificată, printre alții, de General Dynamics, Lockheed, LTV, E-Systems și L3 Technologies.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News