Între tancuri Leclerc și corvete, o vizită a ministrului francez al Apărării în România. Se semnează sau nu contractul corvetelor?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group
EXCLUSIV
Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

În cursul zilei de joi, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, împreună cu Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, la sediul MApN, vor susține o declarație de presă comună. Desigur că toate privire se duc către programul „Corveta multifuncțională” unde francezii de la Naval Group au fost desemnați câștigători încă din 2019 pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar nu s-a ajuns la un consens iar contractul nu a fost semnat.

Această lună ar fi decisivă. În presă au apărut informații potrivit cărora MApN vrea să tranșeze problema și se ia în calcul inclusiv anularea procedurii dacă partea franceză nu semnează contractul.

S-a vorbit de 31 ianuarie și chiar 21 ianuarie termen limită. DefenseRomania a anunțat, citând surse apropiate Parisului, că discuțiile finale decurg normal. 

În condițiile în care MApN a anunțat o conferință de presă comună între ministrul Vasile Dîncu și omologul său Florence Parly, la sediul MApN, primul gând ar fi fost că telenovela s-ar putea încheia și contractul semna.

Și totuși, contractul ar trebui semnat de reprezentanți ai Romtehnica și Naval Group. Din informațiile noastre niciun reprezentant al Naval Group, sediul central, nu se află în România, până în momentul publicării acestui material, iar la MApN mâine nu va fi prezentă nici Romtehnica. Vasile Dîncu și Florence Parly vor discuta fără îndoială și despre corvete, dar potrivit datelor pe care le avem nu există niciun indiciu care să ne facă să credem că se va semna contractul. Se va discuta în mod cert și despre prezența militară franceză pe care președintele Emmanuel Macron a anunțat-o în România, sub steag NATO, un alt detaliu important care ne arată că sunt șanse mari să se ajungă totuși la un consens în acest program.

 

Între un batalion de tancuri franceze Leclerc și cele patru corvete, principalul obiectiv ar trebui să fie navele

 

Situația privind corvetele a fost discutată și de general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), într-un interviu acordat azi DefenseRomania.

Acesta a salutat intenția Franței de a disloca trupe pe teritoriul României, dar a subliniat că, în mod ipotetic, dacă ar avea de ales între un batalion de tancuri Leclerc și corvete, semnarea contractului ar fi principalul punct.

„Mulțumim Franței pentru buna intenție de a disloca trupe pe teritoriul României în condițiile agravării situației dintre Ucraina și Federația Rusă, dar Franța ne ține pe loc prin nesemnarea contractului privind realizarea unei capacități de apărare absolut necesare la Marea Neagră. Este totuși un paradox”, spune președintele AORR.

„Dacă mă întrebați pe mine, până la a disloca un batalion - dau un exemplu cu totul arbitrar - de tancuri Leclerc, așa cum sunt dislocate tancurile Leclerc în grupurile de luptă Polonia - țările baltice și semnarea contractului pentru corvete, ultimul e un interes major, mai ales că ar fi primul contract la o dimensiune mare a sumelor care sunt alocate cu o componentă de offset foarte bună. Adică am vedea dacă un contract pentru Armată ar avea și consecințe economice pozitive asupra economiei românești, nu doar asupra industriei de apărare. Și totuși acest contract încă trenează”, a amintit generalul (rtr) Virgil Bălăceanu, care a subliniat că o posibilă reluare a întregului proces al programului de înzestrare „Corveta multifuncțională” ar însemna o mare vulnerabilitate pentru România. 

 

Poate fi desemnat câștigător competitorul de pe locul secund dacă nu se ajunge la un consens cu partea franceză?

 

2. Corveta Go... (ens-el-fateh-corveta-egipt-gowind-2500_37750500.jpg)

Corveta Gowind 2500 ENS El Fateh, prima construită de Egipt. Sursă foto: Naval Group

 

Președintele AORR a adăugat că în condițiile în care finanțare există și avem un parteneriat strategic cu Franța, situația trebuia tranșată. Iar o asemenea întârziere ne poate costa foarte mult, „în condițiile agravării situației în Marea Neagră și a închiderii strâmtorilor de către Turcia”.

Întrebat de ce s-ar recurge la reluarea procedurilor în contextul în care potrivit informațiilor din zona de apărare compania aflată pe poziția secundă a decis să-și prelungească oferta, astfel încât dacă dacă nu se ajunge la un consens cu partea franceză contractul să fie atribuit următorului clasat în licitație, generalul Virgil Bălăceanu a precizat:

„Nu sunt un specialist în domeniu. Direcția Generală pentru Armamente are soluția legală pregătită. Dar e o chestiune interesantă, dacă cel situat pe locul doi, în momentul care se renunță la contract, ar intra direct în semnarea contractului. Oricum trebuie găsită o soluție astfel încât în acest trimestru să știm care sunt pașii pe care urmează să-i facem pentru Forțele Navale. Altfel vom discuta de Forțele Navale care nu au o capacitate de descurajare pe care Federația Rusă să o ia în seamă”, a conchis generalul (rtr) Virgil Bălăceanu.

Vă invităm să urmăriți în cele ce urmează integral interviul acordat de general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în exclusivitate pentru DefenseRomania, despre soluții privind refacerea rezervei Armatei României și vulnerabilitățile țării noastre în climatul tot mai tensionat de securitate de la Marea Neagră

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel