Intrarea Israelului în Gaza nu va fi o „plimbare prin parc”. Tancurile Merkava vor înfrunta sisteme rusești antitanc Kornet moderne

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansator rus antitanc de tip Kornet. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Lansator rus antitanc de tip Kornet. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat în cursul serii de ieri că operațiunile terestre în Fâșia Gaza trec într-o etapă următoare, prin extinderea lor. IDF a intrat și se află în Gaza, însă operațiunile sunt limitate, nu e vorba de o ofensivă terestră majoră în orașele din Fâșie.

O intrare a IDF de amploare, cu tancuri Merkava, transportoare blindate și mașini de luptă ale infanteriei va arunca IDF în luptele de gherilă urbană de pe străzile înguste și aglomerate din Gaza, în timp ce rețeaua vastă de tuneluri ale Hamas va reprezenta o altă provocare majoră.

Toată lumea se întreabă în aceste condiții dacă Hamas deține echipamente care ar putea pune în pericol tehnica israeliană.

Un raport al Institutul israelian pentru Studii de Securitate Națională (INSS), raport abordat și de DefenseRomania, arată că în nord, teoriștii din grupul Hezbollah dețin tehnică modernă, inclusiv rachete antitanc rusești moderne Kornet, precum și rachete antiaeriene SA-17 (Buk-M1) și SA-22 (Pantsir-S1) care pot lovi navele și elicopterele.

Au existat însă informații și cu privire la faptul că Hamas ar avea în dotare rachete antitanc rusești moderne Kornet, existând date în presa israeliană că în urmă cu puțin timp au fost identificate aceste sisteme în operațiuni de antrenament a Hamas. 

 

Tancurile Merkava vor înfrunta sistemele antitanc rusești Kornet - cele mai performante deținute de ocupantul din Ucraina. MANPAD-urile sunt și ele un pericol pentru elicopterele israeliene

 

2. Tancuri de... (merkava-tancuri-gaza-israel_93825500.png)

Tancuri de luptă Merkava și tehnică grea israeliană pregătită să intre în Fâșia Gaza. Foto: Captură CBS News

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, atrage și el atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă aceste sisteme pentru tehnica blindată israeliană. 

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, acesta a explicat că nu lansatoarele Katiușa vor fi problema, ci cele Kornet, dar și sistemele de tip MANPAD - lansatoare portabile antiaeriene. Amintim că atât sistemele antitanc cât și cele MANPAD au fost folosite cu mare succes și de ucraineni în prima etapă a invaziei neprovocate declanșată de Rusia în februarie 2022.

Gen. (r.) Bălăceanu a mai adăugat că cel mai probabil serviciile israeliene dețin informații despre arsenalul Hamas. 

„Noi avem o întrebare la care putem răspunde. Existența încă a unor stocuri mari privitor la rachetele care sunt de fapt lovituri reactive tip Katiușa. Dar ele nu sunt atât de eficiente asupra forțelor care atacă terestru, mai ales asupra blindatelor.

Întrebarea la care nu putem răspunde, dar probabil israelienii o pot face, sunt celelalte mijloace de luptă și muniții pe care le pot folosi cei din Hamas. În mod deosebit cele antitanc. Am văzut o informație legată de existența în dotarea Hamas a celei mai performante rachete antitanc a rușilor, Kornet. Ori dacă au așa ceva înseamnă că au capacități de lovire a mijloacelor blindate. O întrebare asemănătoare se pune și în legătură cu deținerea unor sisteme MANPAD, rachete antiaeriene portabile cu bătaie apropiată, care la fel ar putea pune în pericol elicopterele, ținând seama că războiul în mediul urban, atunci când începe operația terestră, va avea nevoie de sprijin de elicoptere”, a explicat gen. (r.) Virgil Bălăceanu.

Amintim că în aceste momente sute de tancuri Merkava, transportoare blindate și mașini de luptă ale infanteriei se află comasate la granițele cu Fâșia Gaza.

 

Provocări privind intrarea în Gaza

 

3. Photo sour... (fortele-de-aparare-ale-israelului-idf-02jpg_21668300.jpg)

Photo source: IDF

În ceea ce privește desfășurarea operației militare terestre, fostul comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est explică faptul că planificarea operației va avea în vedere mai multe etape:

„Planificarea operației militare centrată pe cea terestră, întrunită, adică sprijin de aviație și sprijin naval, va avea în vedere mai multe etape. O etapă o reprezintă zona de nord, unde acționează Hamas, dar populație civilă mai puțină. O a doua etapă o va reprezenta asaltul asupra orașului Gaza City deoarece acolo e o aglomerare urbană. Vom vedea măsura în care Hamas va permite populației civile să se deplaseze în sud.

O a treia problemă extrem de complexă va fi abordarea sudului în condițiile în care Egiptul, cel mai probabil nu o va face, nu va deschide punctul de frontieră de la Rafah astfel încât vom avea o supraaglomerare de populație civilă și criză umanitară ce se va accentua”, a conchis acesta.

CITEȘTE ȘI: Rusia a pus pe „hold” bombardierele și își reface stocurile de rachete Kh-101. Îngrijorări privind pregătirea unui atac masiv de iarnă în Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel