Deși cele două țări s-au luptat în Himalaya în 1962, accentul strategic al Indiei a fost până acum îndreptat în primul rând către Pakistan, considerat rivalul de lungă durată cu care India a purtat trei războaie asupra regiunii disputate din Kashmir. Însă, de anul trecut, administrația primului ministru Narendra Modi a încercat să atenueze tensiunile cu Islamabadul și să se concentreze în primul rând pe contracararea Beijingului.
În ultimele luni, India a mutat trupe și escadrile de avioane de luptă în trei zone distincte de-a lungul graniței sale cu China, potrivit mai multor surse familiarizate cu această problematică. Astfel, India are acum aproximativ 200.000 de soldați concentrați la graniță, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 40% față de anul trecut, au semnalat sursele specializate.
Solicitați să comenteze aceste informații, atât reprezentanții armatei indiene, cât și Biroul primului ministru din New Delhi au evitat să răspundă apelurilor.
“În timp ce anterior prezența militară a Indiei avea ca scop blocarea mișcărilor chineze, redistribuirea va permite comandanților indieni mai multe opțiuni de a ataca și de a prelua controlul unor teritorii din China, dacă este necesar, într-o strategie cunoscută sub numele de apărare ofensivă”, a declarat una dintre surse.
China nu stă nici ea în așteptare
Deși nu este clar numărul trupelor pe care le are China la graniță, India a constatat că Armata Populară de Eliberare a mutat recent, la rândul ei, forțe suplimentare din Tibet în Comandamentul Militar Xinjiang, care este responsabil cu controlul zonelor disputate de-a lungul munților Himalaya.
China adaugă facilități noi pentru piste, buncăre rezistente la bombe pentru adăpostirea avioanelor de luptă și noi aerodromuri de-a lungul frontierei disputate din Tibet. De asemenea, Beijingul a suplimentat în ultimele luni piesele de artilerie, numărul tancurilor, regimentelor de rachete și al avioanelor de luptă cu rază lungă de acțiune, după cum susțin sursele indiene.
Ministerul de Externe al Chinei ”nu va comenta informații nefondate”, a declarat în replică un purtător de cuvânt chinez, ca răspuns la întrebările adresate.
Există teama că un calcul greșit ar putea duce la un conflict foarte grav între cele două părți. Cele câteva runde recente de discuții militare și diplomatice au înregistrat pași extrem de mici spre revenirea la starea de echilibru care s-a menținut de-a lungul frontierei comune timp de zeci de ani.
"A avea atât de mulți militari de ambele părți este riscant, mai ales atunci când protocoalele de gestionare a frontierelor nu mai funcționează", a declarat D.S. Hooda, general-locotenent și fost comandant al Armatei de nord în India.
Momentul este unul nefavorabil Indiei
Pentru prim-ministrul Narendra Modi, schimbările militare au loc în timp ce pandemia devastează regiuni din Indiei și economia se contractă cu cel mai mare indice din ultimele patru decenii, lăsând mai puțini bani pentru apărare.
Pentru a câștiga teren în fața unei Chine tot mai puternice, India și-a intensificat cooperarea în materie de securitate cu parteneri din Quad: SUA, Japonia și Australia.
Totuși, în ciuda schimbărilor strategice făcute de India și a mișcărilor sale de trupe, China menține un avantaj evident de-a lungul frontierei, a concluzionat Sana Hashmi, din cadrul Fundației Asia Exchange. "Asimetria economică și militară va rămâne în vigoare", a explicat experta „și mai este un drum lung de parcurs pentru ca India să reducă această asimetrie”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News