Intervenție rapidă de la distanțe mari deasupra României: Aviația de luptă aliată a făcut o demonstrație de forță deasupra României

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: NATO Allied Air Command
Foto: NATO Allied Air Command

Alianța nord-atlantică a efectuat, în spațiul aerian al României, un test de intervenție rapidă la distanțe mari al aviației de luptă. Activitatea a fost coordonată Centrul aliat de Operații Aeriene Combinate de la Torrejón (Spania).

”Pe 24 august, aliații NATO au desfășurat, deasupra României, teste de verificare asupra modului în care activele lor aeriene lucrează împreună pentru a proteja spațiul aerian NATO cu mijloacele de apărare integrată antiaeriană și antirachetă (IAMD - Integrated Air and Missile Defence)”, a informat Comandamentul Aerian Aliat (AAC), pe 25 august.

Această misiune a a avut ca scop verificarea capacității de integrare și de interoperabilitate a activelor aeriene venite de la distanțe mari, în sistemul IAMD al NATO.

În acest test de verificare au fost folosite avioane de vânătoare și de realimentare aeriană din Franța, Spania și Turcia, care s-au integrat deasupra României în sistemul IAMD deja existent format din activele de apărare antiaeriană și antirachetă dislocate la sol (SBAMD - Surface-Based Air and Missile Defence). 

În timpul misiunii, AAC prin intermediul Centrului de Operații Aeriene Combinate de la Torrejón a supravegheat testul procedural și a analizat modul în care aceste active pot fi puse împreună pentru a lucra în mod eficient.

„Sistemul IAMD al NATO oferă o capabilitate puternică de răspuns, extrem de rapidă și permanentă, calități necesare pentru a atinge nivelul dorit de control al aerului, asigurând faptul că Alianța este capabilă să obțină libertatea de acțiune pentru a-și desfășura întreaga gamă de misiuni, salvgardarea și protejarea teritoriului Alianței”, a declarat generalul de brigadă Christoph Pliet (Germania), locțiitorul pentru operații al șefului Statului Major al AAC.

„Această misiune a fost extrem de benefică pentru toate forțele aeriene participante, care au reușit să se integreze și să devină interoperabile (în sistemul IAMD – nota autorului)”, a adăugat Pliet.

Odată activate, unitățile antiaeriene și antirachetă de la sol (SBAMD) își furnizează datele în rețeaua IAMD a NATO, care cuprinde senzori naționali și senzori comuni furnizați de NATO, mijloace de comandă/control și sisteme de arme. Mulțimea de date primite în această rețea defensivă comună și combinată sunt integrate într-o singură imagine cu mijloacele aflate în aer, inclusiv rachete.

 

Avioanele implicate în exercițiul din România au zburat în țara noastră din bazele lor permanente cu ajutorul aeronavelor de realimentare aeriană

 

„Avioanele de luptă participante au fost trimise direct de la bazele lor de dislocare permanentă și au zburat în România cu ajutorul aeronavelor critice de realimentare aeriană, unde au fost integrate cu unitățile SBAMD existente. Această misiune complexă a demonstrat că NATO dispune și de opțiuni de descurajare flexibile pe rază lungă, care se adaugă la unitățile deja pre-poziționate înaintat gata de luptă permanent și capabile să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a adăugat generalul Pliet.

Sistemul IAMD NATO este o componentă defensivă a puterii aeriene comune a Alianței, care își propune să asigure stabilitatea și securitatea spațiului aerian NATO prin coordonarea, controlul și folosirea domeniului aerian. Este o misiune esențială, desfășurată continuu pe timp de pace, criză și conflict, folosind o abordare de 360 de grade pe teritoriul NATO și fiind pregătită să abordeze întregul spectru de amenințări, se mai precizează în comunicatul AAC.

Comentariul autorului: Activele antiaeriene și antirachetă dislocate la sol (SBAMD) pe teritoriul României, implicate foarte probabil în exercițiu, sunt sistemele Patriot și Hawk ale Forțelor Aeriene Române și sistemul francez Mamba de la baza Mihail Kogălniceanu.

Testul NATO, de întărire a capabilităților dislocate în România ale sistemului IAMD, are loc după ce Alianța nord-atlantică a desfășurat un exercițiu oarecum similar (Air Defender 2023 din perioada 12-23 iunie), dar la o scară mult mai mare, în care a fost proiectată din SUA în Europa o forță impresionantă formată din 100 de avioane de luptă.

 

Avioanele au venit în România din Franța, Spania și Turcia

 

Spre deosebire de Air Defender 2023, unde aeronavele americane au exersat inclusiv folosirea diferitelor baze din Europa, în testul din România avioanele de luptă care au venit din Franța, Spania și Turcia s-au întors la bazele lor de dislocare permanentă, un element probabil al scenariului testat fiind distrugerea majorității aerodromurilor militare din România.

În paralel cu activitatea din România, Forțele Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE) desfășoară, în perioada 18-31 august, a șasea iterație din acest din acest an a exercițiului Astral Knight, care este tot unul de pregătire și verificare a sistemului IAMD. Aeronave americane de luptă F-35 și F-16 au fost dislocate în Finlanda și Lituania, unde se desfășoară faza activă a exercițiului.

Astfel, se poate concluziona că în ultima decadă din august, Comandamentul Aerian Aliat (AAC) a verificat un scenariu complex de răspuns la un atac masiv cu aviația și rachetele pe direcțiile Marea Baltică și Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel