Intervenție rapidă a Serviciului European de Frontieră la granița dintre Lituania și Belarus

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Directorul executiv al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), Fabrice Leggeri, a fost de acord să lanseze o misiune de intervenție rapidă la frontiera Lituaniei cu Belarus, pentru a sprijini autoritățile naționale în gestionarea afluxului de migranți, se precizează într-un comunicat al Frontex din 12 iulie.

Lituania a trimis Frontex, sâmbătă seara, o cerere oficială de intervenție rapidă la frontieră, în urma presiunilor în creștere la frontiera sa estică. Pe 2 iulie, autoritățile de la Vilnius au declarat stare de urgență la frontieră, după ce în ultimele luni, numărul persoanelor care au încercat să treacă ilegal granița din Belarus a crescut de 20 de ori.

Acest lucru s-a întâmplat după ce președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, ca răspuns la sancțiunile europene din cauza forțării unui avion Ryanair să aterizeze la Minsk, a anunțat că, țara sa nu va mai ajuta UE în lupta împotriva migrației ilegale, potrivit Radioteleviziunii lituaniene (LRT).

În prima săptămână a lunii iulie, autoritățile lituaniene au înregistrat peste 800 de treceri ilegale la frontiera cu Belarus. Dacă în prima jumătate a anului majoritatea migranților proveneau din Irak, Iran și Siria, recent autoritățile au văzut o schimbare în componența fluxurilor migratorii. În iulie, majoritatea sosirilor au reprezentat cetățeni din Republica Congo, Gambia, Guineea, Mali și Senegal.

Pe 7 iulie, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Șimonte, a acuzat autoritățile din Belarus de un ”atac hibrid” și a anunțat intenția Vilniusului de a construi un gard la granița cu Belarus. Lungimea gardului din sârmă ghimpată va fi de aproximativ 30 kilometri.

”Situația de la granița Lituaniei cu Belarus rămâne îngrijorătoare. Am decis să fac o intervenție rapidă la frontieră, în Lituania, pentru a consolida frontiera externă a UE ”, a declarat directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri.

”Vom consolida asistența prin suplimentarea efectivelor poliției de frontieră, a mașinilor de patrulare și a ofițerilor specializați în efectuarea de interviuri cu migranții pentru a colecta informații despre rețelele criminale implicate. Aceasta este solidaritatea UE în acțiune”, a adăugat Fabrice Leggeri.

Primul sprijin din partea Frontex, constând în ofițeri și echipamente, a venit pe 1 iulie. În următoarele zile, agenția va detașa proprii polițiști de frontieră ai Frontex împreună cu ofițeri din statele membre ale UE, ca parte a Corpului Permanent de Pază la Frontiere. Personalul respectiv va lucra împreună cu colegii lituanieni pentru a răspunde eficient la criza în curs. Până la jumătatea lunii iulie, efectivele Frontex în Lituania vor ajunge la 30 de angajați.

Potrivit președintelui Lituaniei, Gitanas Nausėda, Frontex va trimite și două elicoptere în cadrul misiunii de sprijin la frontieră, primul din Polonia, iar cel de-al doilea din Germania.

Intervențiile rapide la frontieră sunt concepute pentru a oferi asistență imediată unui stat membru al UE aflat sub o presiune urgentă și natură excepțională la granițele sale, în special legată de un număr mare de cetățeni non-UE, care încearcă să intre ilegal pe teritoriul său, se precizează în comunicatul Frontex.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel