Intervenția Turciei în Siria. Erdogan dă vina pe comunitatea internațională

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Turcia a fost "obligată" să intervină militar în Siria din cauza insuficienţei de ajutoare internaţionale pentru refugiaţii sirieni, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP, citat de Agerpres.

Publicitate

"Neprimind ajutoarele pe care le aşteptăm de la comunitatea internaţională, suntem obligaţi să ne preocupăm de propria noastră protecţie", a explicat Erdogan în timpul Forumului mondial asupra refugiaţilor.

"Am lansat operaţiuni (...) pentru a evacua organizaţiile teroriste Stat Islamic (SI) şi (forţele kurde) Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care se aflau în zonele vizate", a spus el de la tribuna ONU la Geneva.

În octombrie, a continuat el, "noi am lansat operaţiunea Primăvara Păcii" în nord-estul Siriei, pentru că "noi vrem ca această zonă să rămână sigură", pentru ca "refugiaţii să se întoarcă în patria lor".

"Trebuie să eliminăm prezenţa teroristă o dată pentru totdeauna în aceste teritorii, trebuie să declarăm zone de securitate, trebuie să punem în aplicare programe de reinstalare (de refugiaţi) şi spaţii de găzduire, cu toţi împreună", însă "nimeni nu pare decis să ne ajute", a dezvăluit Erdogan, subliniind în special lipsa de sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

 

Turcia deține ”conducta” de refugiați

 

Turcia găzduieşte mai mult de patru milioane de refugiaţi, dintre care 3,6 milioane de sirieni care au fugit de conflictul care sfâşie ţara lor din 2011. Fluxul de treceri spre Europa a scăzut în urma unui acord încheiat între Ankara şi UE în 2016, însă preşedintele turc a ameninţat recent că îi va lăsa să treacă în Europa pe candidaţii la azil.

Pentru a evita aceasta, el le cere ţărilor europene să susţină proiectele de repatriere de sirieni spre ţara lor.

Turcia a lansat în octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei pentru a-i alunga pe combatanţii din Unităţile pentru Apărarea Poporului (YPG), considerate "teroriste" de Ankara, dar care un jucat un rol-cheie în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic, şi pentru a înfiinţa o "zonă de securitate" ce ar putea primi refugiaţi.

În mod concret, preşedintele turc în cere comunităţii internaţionale să participe la finanţarea construcţiei uneia sau mai multor noi oraşe în această zonă.

Această ofensivă, pe care UE nu a susţinut-o, a exacerbat tensiunile între Turcia şi Bruxelles. Din 2016, Turcia a lansat trei operaţiuni militare în nordul Siriei, unde locuiesc numeroşi kurzi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel