Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a adăugat: „Avansarea unei astfel de instalații sau a oricărei alte forme de cooperare în domeniul securității cu Rusia ar izola și mai mult Sudanul, ar aprofunda conflictul actual și ar risca o destabilizare regională suplimentară.”
Potrivit Fox News, Rusia este preocupată să se alăture altor puteri globale cu o prezență navală semnificativă în apropierea Cornului Africii, pe măsură ce avansează cu planurile aprobate pentru o bază în Port Sudan capabilă să găzduiască submarine cu propulsie nucleară și nave de luptă de capacitate mare.
Locația propusă pentru construcția bazei ar fi chiar în apropierea bazelor americane și chineze situate în Djibouti. Astfel, Port Sudan poate deveni singura bază navală a Rusiei din străinătate, deoarece se așteaptă ca noul guvern sirian să nu mai accepte prezența navelor militare ruse în baza navală din Tartus. Cu toate acestea, Moscova mai are în vedere și alte locații din Africa, aflate însă mai în nordul continentului, situate pe coastele mediteraneene ale Libiei și Algeriei.
Acordul care permite Rusiei să își construiască o bază navală în Sudan a fost deja aprobat. Analistul militar american specializat în informații strategice Rebekah Koffler a declarat că acordul a fost încheiat între cele două țări în cursul lunii februarie.
„Moscova consideră Sudanul, datorită poziției sale strategice, un loc firesc pentru extinderea amprentei Rusiei în Africa, pe care Putin o vede ca un spațiu cheie de confruntare geopolitică cu Statele Unite și China”, a declarat Koffler. „Rusia consideră SUA și China drept principalii săi adversari, cu care ar putea avea pe termen lung un conflict cinetic. Prin urmare, Putin dorește ca serviciile de informații și capabilitățile militare să fie staționate în apropierea bazei americane din Djibouti și a facilităților chineze.”
De asemenea, Koffler sugerează că Rusia ar putea folosi Port Sudan pentru a transfera arme, a depozita muniție militară și a aduce în regiune „tot felul de capabilități de luptă”.
În 2017, fostul președinte sudanez Omar al-Bashir a semnat un acord cu Rusia pentru a construi la Marea Roșie o bază militară capabilă să găzduiască nave rusești, inclusiv nave alimentate cu combustibil nuclear, cu 300 de militari staționați permanent, dar înțelegerea nu a fost transpus în practică.
Acum, apropierea dintre armata sudaneză aflată la putere și Rusia a readus în atenție acest aspect. Surse informate susțin că armata sudaneză suferă de probleme cu armamentul și, prin urmare, a căutat o apropiere de Rusia, menționând că extinderea luptei a lăsat armata să se confrunte cu noi provocări legate de echipamentele militare.
Kremlinul consideră că acesta este momentul potrivit pentru a-și îndeplini visul privind baza navală din Marea Roșie, deoarece Sudanul trece printr-o stare de slăbiciune, armata având nevoie de sprijin militar și politic.
Sudanul este martor la cea mai mare criză umanitară din lume. Mai mult de jumătate din cei 48 de milioane de oameni ai țării suferă de foame, în timp ce unul din patru a fost forțat să-și părăsească casele. Bilanțul uman înregistrat este fără precedent în regiune, cu peste zece milioane de persoane strămutate și zeci de mii de morți.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News