Interceptarea deasupra Constanței (Foto/Video). Un C-27 Spartan al României, folosit ca „țintă” pentru avioane F-16 românești și grecești

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Șase aeronave de luptă, coordonate de un avion AWACS, de la Baza Aeriană Ramstein, au intervenit pentru interceptarea unui avion militar de transport trupe care a pătruns fără autorizație în spațiul aerian românesc. Scenariul a avut loc cu ocazia împlinirii a 60 de ani de Poliție Aeriană pentru spațiul NATO. 

DefenseRomania a participat la aceste manevrele militare și vă prezintă imagini foto și video din cadrul exercițiului

În jurul orei 12.00 o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat de la Baza 90 Transport pentru a juca rolul de „țintă” cu ocazia împlinirii a 60 de ani de Poliție Aeriană NATO. 

După aproximativ 35 de minute de zbor, două aeronave românești F-16 și-au făcut apariția în lateralele țintei la aproximativ 15-20 de metri de aeronavă. Au executat manevrele specifice după care, pentru că aeronava țintă s-a îndepărtat, F-urile s-au retras.

2. -imagine fara descriere- (f-16-romania-interceptie_28617900.jpg)

Youtube video image

Aeronava AWACS care survolează spațiul aerian românesc cu ocazia exercițiului Sea Breeze a transmis centrului de comandă de la Baza Aeriană Ramstein că o aeronavă neidentificată, care nu răspunde la comunicațiile radio se îndreaptă spre frontiera NATO.

9. -imagine fara descriere- (awacs-nato_81173600.jpg)

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Elene s-au ridicat în alarmă și în mai puțin de 20 de minute au interceptat aeronava care a jutat rolul de țintă C-27J Spartan deasupra Mării Negre în apropiere de Constanța.

5. -imagine fara descriere- (interceptie-f-16-grecia_12393300.jpg)

Forțele Aeriene Elene au fost sprijinite în această intercepție de alte două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române de Baza Aeriană de la Fetești. 

4. -imagine fara descriere- (flanc-f-16-romania_02902300.jpg)

 

În cele din urmă aeronava țintă a fost ”forțată” să aterizeze la Baza Mihail Kogălniceanu unde a fost luată în primire de reprezentanții forțelor aeriene ale României, Marii Britanii și Germaniei care execută serviciul de Poliție Aeriană NATO pe flancul de est.  

Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. În orice moment, câte două aeronave de vânătoare sunt pregătite pentru Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a serviciului de luptă-poliție aeriană este apărarea spațiului aerian național, prin interceptarea aeronavelor care pătrund pe teritoriul național fără autorizație, din diverse motive.

6. -imagine fara descriere- (daniel-moise-mig-21-lancer-baza-86_56424000.jpg)

Comandorul Daniel Motanu Moise (foto), reprezentatul Escadrilei MiG-21 LanceR de la Baza 86 Aeriană Borcea: ”Aici, la Kogălniceanu este o bază internațională NATO. Mai multe forțe sunt desfășurate pe această locație alături de Forțele Aeriene Române avem Forțele Germane și Forțele Regale Britanice cu aeronavele Eufighter Typhoon și, de asemenea, două escadrile de elicoptere din parte Statelor Unite ale Americii. Exercițiul de azi îl facem în mod regulat între partenerii NATO. Ați participat la un exercițiu de Poliție Aeriană sub comandă NATO. Au fost alertate aeronavele F-16 de pe locația Fetești. Ulterior, în Marea Neagră unde se desfășoară un exercițiu al forțelor navale române și turcești, două F-16 românești și două F-16 din Grecia v-au escortat. Toată această operațiune aeriană a fost coordonată de la bordul unui AWACS, venit din Germania, cu un echipaj multinațional. Acest exercițiu demonstrează voința NATO de a securiza această frontieră de est a alianței”.       

8. -imagine fara descriere- (charlie-tagg-royal-air-force_43771800.jpg) 

Charlie Tagg (foto) comandantul Escadrilei 9 Eurofighter Typhoon al Royal Air Force, cu baza în Scoția, detașat în Romania: ”Suntem aici pentru a îndepli serviciul de Poliție Aeriană în zona Mării Negre. Lucrăm și ne antrenăm îndeaproape cu piloții români pentru a îndeplini acest rol și acum și cu partenerii germani. Aceste antrenamente ajută la interoperabilitatea aeronavelor, pentru a avea succes în viitor și pentru a putea executa serviciul de Poliție Aeriană în cele trei națiuni, parteneri NATO. Sunt foarte fericit să fiu aici. Am avut întâlniri foarte plăcute cu comunitatea locală și lucrăm îndeaproape cu localnicii. Ne-am făcut mulți prieteni aici în România”.   

 

7. -imagine fara descriere- (locotenentul-christoph-hachmeister-eurofighter-germania_00147200.jpg) 

Locotenentul Christoph Hachmeister (foto), răspunzător cu lupta tactică aeriană al celor două avioane Eurofihter Typhoon din cadrul Escadrilei 71 ale Bundeswehr detașate la Kogălniceanu: ”Suntem aici 40 de persoane, piloți, ingineri, mecanici. Am zburat aici cu două avioane Eurofighter Typhoon pentru a ne integra cu partenerii noștri români și britanici și pentru a proteja spațiul aerian NATO din această zonă. Am început în urmă cu câteva zile și urmează misiunile de zbor combinat (un Eurofighter britanic cu unul german) pe cerul României cu avioanele înarmate pentru a proteja spațiul NATO. Asta este în această săptămână. În următoarea vom zbura alături de piloții români de la Baza Aeriană din Kogălniceanu. Probabil următoarea deplasare va fi făcută în Marea Britanie unde vom efectua aceleași tipuri de misiuni, dar cu alte reguli atât la sol cât și în aer pentru a identifica diferențele și pentru a le aduce la un numitor comun și pentru a putea executa împreună misiuni aici în România sau în orice parte este nevoie.”     

8. -imagine fara descriere- (c-27j-spartan_89549100.jpg)

"Timp de șase decenii, Poliția Aeriană a fost o modalitate importantă pentru NATO de a ne menține cetățenii în siguranță. În toată Europa, avioanele de vânătoare ale NATO sunt permanent de serviciu pentru a proteja spațiul aerian al Aliaților noștri. Acesta este un exemplu clar de solidaritate a Alianței în acțiune, demonstrând că NATO are capacitățile și hotărârea de a proteja toți aliații", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul NATO de la Bruxelles.

"Piloții și echipajele aeriene fac o treabă importantă și vreau să le mulțumesc pentru dăruire și profesionalism. Toți aliații le datorează un nivel profund de recunoștință. NATO rămâne vigilentă. Și așa cum s-a convenit la recentul nostru summit, vom accelera inovarea și continuăm să investim în noi tehnologii, pentru a ne accentua avantajul tehnologic într-o lume mai competitivă", a adăugat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel