Întâlnire Fico - Stoltenberg la Bruxelles: Slovacia și NATO au opinii divergente în ceea ce privește sprijinul militar acordat Ucrainei

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată pe 14.12.2023 la Bruxelles, premierul slovac, Robert Fico, a declarat că Slovacia și Alianța Nord-Atlantică au opinii diferite în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei.

După cum a subliniat Robert Fico, divergențele au apărut din cauza faptului că Guvernul slovac nu crede că sprijinul militar acordat Ucrainei de către NATO va ajuta la rezolvarea conflictului ucrainean. La rândul său, Jens Stoltenberg a subliniat că oprirea ajutorului militar pentru Kiev nu va scurta războiul din Ucraina, ci, mai degrabă, îl va prelungi.

Fico s-a întâlnit cu șeful NATO înaintea începerii summitului de două zile al UE de la Bruxelles.

Premierul slovac a declarat cu această ocazie că Guvernul din Slovacia își menține opinia potrivit căreia războiul din Ucraina nu are o soluție militară. El a semnalat faptul că în acest sens lipsește orice inițiativă de pace, atât din partea UE, cât și a NATO.

Potrivit lui Stoltenberg, în prezent, nu există niciun fel de indicii potrivit cărora președintele rus, Vladimir Putin, se pregățește pentru pace. Dimpotrivă, se pare că oficialii de la Kremlin se pregătesc pentru un război lung.

Șeful NATO a atras atenția asupra creșterii producției de arme în Rusia, precum și asupra faptului că partea rusă se îndreaptă din ce în ce mai mult către China și Coreea de Nord pentru livrarea de armamente. Acesta a subliniat că NATO nu este parte la conflict, dar susține dreptul Ucrainei la autoapărare.

Potrivit lui Stoltenberg, dacă Putin va câștiga în Ucraina, există un risc real ca agresiunea rusă să nu se opreasscă acolo. “Sprijinul membrilor Alianței pentru Ucraina nu este un act caritabil, ci o investiție în apărarea noastră”, a declarat acesta.

Fico a adăugat la rândul său că speră ca opiniile diferite ale Guvernului slovac și ale NATO cu privire la războiul din Ucraina să nu complice dialogul constructiv dintre Slovacia și Alianța Nord-Atlantică.

Premierul slovac a declarat că nu vede niciun motiv pentru a schimba poziția Guvernului slovac față de Alianța Nord-Atlantică și înțelege că Slovacia, în calitate de membru NATO, trebuie să-și îndeplinească obligațiile și să respecte regulile. Totuși, el i-a spus lui Stoltenberg că situația economică din Slovacia este foarte critică și, prin urmare, nu își poate imagina ca țara sa să cheltuiască mai mult de două procente din PIB pentru apărare.

La conferința de presă comuncă, Fico a confirmat faptul că Slovacia va continua să ofere sprijin umanitar Ucrainei, dar nu va mai furniza echipamente din depozitele militare de stat către Kiev. În același timp, el a reiterat că Guvernul slovac nu va întrerupe cooperarea în domeniul industriei de apărare dintre companiile slovace și ucrainene.

De asemenea, primul ministru slovac l-a informat pe secretarul general al NATO că Slovacia are nevoie urgentă de noi sisteme de apărare antiaeriană, după ce a predat Ucrainei sistemele sale S-300. El a explicat că, în prezent, există două sisteme de apărare antiaeriană pe teritoriul Slovaciei, unul din Italia și altul din Germania, dar acestea nu sunt suficiente pentru protecția de care are nevoie statul slovac.

Premierul slovac a confirmat, de asemenea, în cadrul conferinței de presă, că intenționează să se întâlnească direct cu premierul ucrainean, Denys Shmihal, la granița dintre Slovacia și Ucraina, la sfârșitul lunii ianuarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel