'O muncă minuţioasă ne aşteaptă înainte de semnarea acestui document care să conţină condiţii reciproc acceptabile', a declarat Putin, subliniind că orice fel de înţelegere care să pună capăt diferendului teritorial cu Japonia are nevoie de sprijin public, făcând astfel un gest de aprobare către cei care se opun oricărei concesii teritoriale faţă de Japonia.
Cu puţin timp înainte de întâlnirea Putin-Abe cu privire la diferendul vizând un lanţ de insule în Oceanul Pacific, poliţia rusă a arestat 11 persoane care manifestau împotriva concesiilor teritoriale în faţa Ambasadei Japoniei din Moscova.
În declaraţiile făcute după întâlnire, Putin şi Abe şi-au reafirmat determinarea de a încerca să găsească o soluţie la acest litigiu, dar au oferit puţine precizări dacă o astfel de înţelegere este aproape.
'Bineînţeles, soluţiile propuse de negociatori ar trebui să fie acceptabile pentru popoarele Rusiei şi Japoniei, să fie susţinute de către ambele noastre ţări', a afirmat Putin.
Rușii nu doresc să renunțe la controlul insulelor
Sondajele arată că majoritatea ruşilor se opun ideii ca Rusia să renunţe la controlul asupra celor patru insule pentru a ajunge la un tratat de pace cu Japonia.
Astfel, potrivit unui sondaj al Centrului independent Levada, 74% dintre ruşi se opuneau în decembrie cedării insulelor (Iturup, Shikotan, Habomai şi Kunashir), cunoscute sub numele de 'Teritoriile de Nord' în Japonia.
Abe a spus că a convenit cu Putin ca miniştrii de externe rus şi japonez să se întâlnească în februarie pentru a continua discuţiile cu privire la posibilitatea încheierii unui acord. 'Rezolvarea unei probleme care durează de peste 70 de ani nu va fi uşoară, dar trebuie să o facem', a mai spus şeful executivului nipon.
Premierul nipon a adăugat că s-a ajuns la o înţelegere pentru ca militarii japonezi şi ruşi să-şi consolideze legăturile.
Întrevederea de la Kremlin a fost precedată de tensiuni între Moscova şi Tokyo, alimentate de o declaraţie a lui Shinzo Abe în timpul discursului său de Anul Nou. El a evocat necesitatea de a-i ajuta, potrivit lui, pe locuitorii ruşi din Kurilele de Sud 'să înţeleagă şi să accepte faptul că suveranitatea teritoriilor lor se va schimba'.
Potrivit analistului rus Dmitri Trenin, intervievat de cotidianul Vedomosti, semnarea unui tratat de pace trebuie să fie susţinut de o 'largă majoritate a opiniei publice din Rusia şi din Japonia'. Kremlinul trebuie să reuşească să demonstreze interesul general pentru un astfel de acord sau să piardă ocazia de a-şi consolida legăturile cu Tokyo, spune el.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News