Insula Șerpilor - punct de importanță strategică pentru zona de vest a Mării Negre sau obiectul unui război inutil ruso-ucrainean

Ionel Copcea |
Data publicării:
Insula Șerpilor. Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina
EXCLUSIV
Insula Șerpilor. Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina

Încă din primele zile ale conflictului dintre Rusia și Ucraina, Insula Șerpilor a reprezentat un punct de dispută între părți. Fiecare dintre acestea a înregistrat în zona insulei, atât o serie de succese, cât și, mai ales, pierderi destul de importante. Sunt justificate acestea din urmă pentru controlul insulei în această perioadă?

Pierderi grele ale Ucrainei de la începutul lunii mai

 

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a informat, pe 09.05.2022, că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au doborât, în apropierea Insulei Șerpilor, trei drone ucrainene, între care două de tip Bayraktar TB2.

Potrivit datelor comunicate de reprezentanții rușii, în perioada 02-08 mai, în zona Insulei Șerpilor, au fost distruse mai multe mijloace aeriene și navale ucrainene, între care: patru bombardiere Su-24, un avion de vânătoare Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu desant la bord, un elicopter de atac Mi-24, opt drone Bayraktar TB2, o vedetă de desant Proiect 58181, clasa Kentavr (cu desant la bord) și nava de pază maritimă Grigori Kuropyatnikov (BG 50), Proiect 1241.2, clasa Molnya.

După cum se poate constata, Ucraina a pierdut în zona Insulei Șerpilor 10 din cele aproximativ 60 de drone Bayraktar TB2, pe care partea rusă susține că le-a distrus de la începutul conflictului.

 

Succese anterioare repurtate de trupele ucrainene în zona insulei

 

Pierderile înregistrate de partea ucraineană în apropierea Insulei Șerpilor au urmat unei serii de succese obținute de dronele de producție turcească de tip Bayraktar TB2 și de complexele de rachete de coastă Neptun.

Astfel, pe rețelele de socializare au fost postate clipuri video în care dronele aflate în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus în apropierea Insulei Șerpilor două vedete rapide de patrulare rusești de tip Raptor, precum și o vedetă de desant pe pernă de aer de tip Serna. După câte se pare, aceasta din urmă aparținea Flotilei ruse din Marea Caspică și avea o grupă de desant la bord. În același timp, o serie de informații neconfirmate reclamă faptul că dronele ucrainene ar fi distrus alte două vedete de tip Raptor ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

În orice caz, “prada” cea mai mare avută în vedere de forțele ucrainene în zona Insulei Șerpilor a fost reprezentată de nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova. Foarte probabil, acesta a fost lovit cu două rachete ale unui complex de coastă Neptun, deși partea rusă nu a recunoscut oficial acest lucru. Un rol important în distrugerea navei rusești se pare că l-au jucat dronele Bayraktar TB2, care au fost folosite pe post de momeală, distrăgând atenția echipajului navei de la loviturile venite de pe uscat.

Partea ucraineană susține că a folosit același scenariu pentru lovirea fregatei Amiral Makarov a FRMN, tot în apropierea Insulei Șerpilor. Deși pe sursele de socializare s-a spus că nava rusească s-a aflat în flăcări în această regiune, deocamdată nu există informații oficiale, care să confirme acest lucru.

 

Mijloacele de cercetare occidentale scanează zilnic zona insulei

 

În ultima perioadă, a crescut și interesul manifestat de mijloacele de cercetare occidentale pentru partea de vest a Mării Negre în general și pentru zona Insulei Șerpilor în special.

Astfel, în fiecare zi, în zona de litoral a României și deasupra apelor neutre din vestul Mării Negre se află drone și avioane de cercetare ale unor state membre NATO, în special din SUA și Marea Britanie, dar și din Franța, Italia sau Turcia.

De exemplu, în zona Deltei Dunării, îndeplinește misiuni zilnice un avion de luptă antisubmarin de tip P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA. Pe 09 mai, acesta a evoluat la aproximativ 50 de kilometri de Insula Șerpilor.

Trebuie remarcat faptul că, cel puțin SUA și Marea Britanie au recunoscut că informațiile culese din zona Mării Negre sunt transmise și părții ucrainene, care le coroborează cu datele proprii și le folosește împotriva forțelor ruse.

 

Concluzii

 

Este fără îndoială faptul că, deși dispune de un teritoriu minuscul, Insula Șerpilor reprezintă un punct strategic pentru partea de vest a Mării Negre, putând să contribuie în mod decisiv la controlul acestei zone.

În pofida acestui lucru, în această perioadă de conflict, nici Rusia și nici Ucraina nu ar trebui să încerce să controleze și să disloce trupe pe Insula Șerpilor, ținând cont de faptul că acestea nu pot fi în siguranță. Pe de o parte, insula se află în bătaia artileriei și rachetelor ucrainene, iar pe de altă parte Flota rusă din Marea Neagră dispune de mijloacele necesare pentru a distruge adversarul în această zonă.

Așadar, confruntările actuale pentru controlul Insulei Șerpilor pot fi apreciate ca fiind fără sens, iar importanța zonei nu justifică pierderile niciuneia dintre părți. Va conta numai cine va controla insula la sfârșitul războiului.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel