Instruire comună a militarilor români și francezi - marș de anduranță și pregătire de luptă. Program intens la Batalionul 17 Vânători de Munte

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Pregătirea comună a militarilor români și francezi
Pregătirea comună a militarilor români și francezi

Militarii francezi dislocați în România pentru întărirea apărării flancului estic al NATO au efectuat un stagiu de pregătire împreună cu militarii români.

Gazda activităților, derulate pe o perioadă de două săptămâni (27.06-08.07.2022), a fost Batalionul 17 Vânători de Munte ”Dragoș Vodă” de la Vatra Dornei.

Militarii francezi, angrenați în pregătirea cu vânătorii de munte români, fac parte din Regimentul 8 Parașutiști al Infanteriei Marine.

Scopul pregătirii comune este ca militarii români și francezi să poată desfășura, cu succes, misiuni de luptă comune, pe teritoriul României.

”Principalul scop al exercițiului îl constituie creșterea nivelului de interoperabilitate între trupele române și cele franceze în contextul înființării în România a unui BTG (Grup de Luptă Înaintat) NATO sub comandă franceză”, a informat Brigada 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu” pe pagina sa de FB în contextul ceremoniei de deschidere a stagiului de pregătire.

Brigada 61 Vânători de Munte este marea unitate din care face parte Batalionul 17 Vânători de Munte.

 

Militarii români și francezi s-au pregătit intens - alpinism și exersarea acțiunilor în teren montan

 

În prima parte a stagiului de la Vatra Dornei au fost desfășurate activități de familiarizare a partenerilor francezi cu mediul tactic local și trageri în poligon.

”Prima săptămână din cadrul perioadei de instruire româno-franceză s-a axat pe cunoașterea reciprocă și pe procedeele de ducere a luptei în teren muntos și în mediul urban”, potrivit unui anunț, din 6 iulie, al Brigăzii 61.

”De asemenea, militarii s-au întrecut în poligonul de tragere la duel de foc și trageri de precizie la punctaj. Atât militarii francezi din Regimentul 8 Parașutiști ai Infanteriei Marine cât și vânătorii de munte au învățat unii de la ceilalți diferite proceduri de luptă în mediul urban și în teren muntos-împădurit”, a mai precizat Brigada 61.

În cea de-a doua parte a stagiului, s-a continuat cu elemente punctuale de pregătire – alpinism și exersarea acțiunilor în teren montan.

”A doua săptămână, din cadrul pregătirii în comun româno-franceze, s-a axat pe procedee specifice de alpinism și ducerea luptei în teren muntos-împădurit.

Procedeele specifice de alpinism au fost foarte apreciate de către partenerii francezi care au dovedit reale veleități la atelierele de cățărare”, a informat Brigada 61, pe 8 iulie.

 

Pregătirea a culminat cu un exercițiu tactic complex ce a presupus un marș de anduranță medie

 

Pregătirea a culminat cu un exercițiu tactic complex ce a presupus un marș de anduranță medie (cu rezolvarea unor incidente) și îndeplinirea unei misiuni de luptă, inclusiv cu trageri de luptă.

”Instrucția a continuat cu un FTX (exercițiu de antrenament în teren) care a presupus un marș tactic pe distanța de 17 kilometri, orientarea în teren muntos-împădurit combinate cu reacția la diferite incidente (…)”.

”Ulterior, subunitățile mixte româno-franceze au executat atât procedeele specifice apărării cât și ofensivei în teren muntos-împădurit”, potrivit Brigăzii 61 Vânători de Munte.

Exercițiul s-a încheiat cu executarea unui LFX (exercițiu tactic cu trageri de luptă) în poligonul de tragere Roșu.

Militarii francezi din Regimentul 8 Parașutiști ai Infanteriei Marine s-au integrat foarte bine în activitățile Batalionul 17 Vânători de Munte ”Dragoș Vodă”.

Pe 4 iulie, au participat chiar și la ”ceremonialul de trecere în rezervă a unor subofițeri și maiștri militari” ai batalionului. Transmiterea emoțiilor momentului a fost posibilă datorită traducerii întregului ceremonial în limba franceză de către profesoara Lupașcu Cornelia căreia, Brigada 61 Vânători de Munte i-a adus mulțumiri.

Pe 8 iulie, la Vatra Dornei, a avut loc ceremonialul de închidere a modulului de pregătire comună româno-franceză.

În prezența, șefului de stat major al Brigăzii 61 Vânători de Munte – lt.col. Iuliu- Ilie-Cristian ARSENE, locțiitorului comandantului Regimentului 8 Parașutiști - lt.col. Phillipe LAMY și comandantului Batalionului 17 Vânători de Munte – lt.col. Silviu Stelian BORȘA, au fost evidențiate rezultatele bune ale activității comune.

Pregătirea româno-franceză continuă la Miercurea Ciuc, timp de două săptămâni.

”În perioada 11-22 iulie 2022, în garnizoana Miercurea Ciuc, se vor desfășura o serie de activități de instruire în comun cu structuri ale partenerului francez, în scopul perfecționării deprinderilor tragerii cu armamentul individual și tehnicilor de supraviețuire”, a informat Brigada 61 Vânători de Munte, pe 12 iulie.

În Miercurea Ciuc este dislocat comandamentul brigăzii și Batalionul 24 Vânători de Munte ”General Gheorghe Avramescu” din subordinea sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel