Institutul pentru Studierea Războiului din Washington: Forțele ruse nu au reușit să obțină supremația aeriană în Ucraina

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Obiectivele campaniei militare ruse împotriva Ucrainei nu au fost încă atinse, și anume controlul capitalei Kiev, răsturnarea actualului guvern și înlocuirea acestuia cu un guvern pro-rus. Incursiunea militară rusă este concentrată pe trei axe principale: de la nord spre Kiev, de la est către Harkov și dinspre sud, începând din Crimeea.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington, forțele ruse nu au reușit să obțină supremația aeriană în Ucraina. Analizele indică, de asemenea, un mare succes al forțelor ucrainene în a împiedica înaintarea Rusiei, în special în regiunea Kiev, în timp ce iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat dovadă de un tip de conducere bun, inspirând forțele ucrainene, încurajând civilii și obținând ajutor militar din Occident.

Până acum, SUA, Regatul Unit și UE s-au coordonat îndeaproape și au demonstrat un răspuns unitar, concentrându-se pe trei domenii:

 

În primul rând, izolarea politică și economică a Rusiei

 

A fost anunțată o listă lungă de sancțiuni, în special un plan de izolare a unui lanț de bănci rusești de sistemul bancar SWIFT, privând Banca Centrală Rusă de capacitatea de a-și folosi rezervele. Detaliile complete nu au fost încă făcute publice, dar această escaladare semnificativă pare să indice că există un consens pentru a impune sancțiuni cuprinzătoare Rusiei. În acest context, Casa Albă a anunțat că va fi format în zilele următoare un grup operativ transatlantic pentru a implementa sancțiunile împotriva activelor companiilor rusești.

 

În al doilea, furnizarea de ajutor militar Ucrainei

 

Uniunea Europeană a anunțat că va coordona eforturile de furnizare de arme armatei ucrainene. În acest context, cancelarul german Olaf Schultz a anunțat că Germania va furniza Ucrainei 1.000 de rachete antitanc și 500 de rachete antiaeriene Stinger, în timp ce guvernul olandez s-a angajat să aprovizioneze Ucraina cu arme antitanc (germane), iar Estonia s-a decis să furnizeze Kievului obuziere. Deciziile luate de guvernul german constituie o schimbare istorică în politica germană privind exporturile de arme.

 

În al treilea rând, intensificarea pregătirilor militare în rândul țărilor NATO

 

La o reuniune specială a liderilor țărilor NATO din 25 februarie, s-a ajuns la un acord cu privire la un răspuns fără precedent la agresiunea rusă prin activarea unei forțe operative comune foarte bine pregătită care include 40.000 de soldați din 30 de țări ale alianței, inclusiv Statele Unite. Departamentul de Apărare al SUA a confirmat că Statele Unite au plasat 12.000 de soldați americani în stare de alertă pentru a oferi asistență NATO. În același timp, administrația continuă să își reitereze angajamentul de a nu trimite soldați americani să lupte pe pământul ucrainean.

Este prematur în acest moment o evaluare completă a consecințelor invaziei ruse a Ucrainei pentru Rusia, Occident și scena internațională în general. Cu toate acestea, este clar că mișcarea Rusiei a bulversat ordinea mondială care a existat de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru va duce probabil la o repoziționare a întregului sistem, între diverșii actori internaționali, și va reorienta, de asemenea, politica de apărare a NATO către Rusia în special.

Pentru Putin, consolidarea controlului rus asupra Ucrainei este o sarcină istorică, deși doar un pas intermediar în eforturile sale de a construi o nouă ordine internațională care să promoveze interesele Rusiei. Este foarte probabil ca Rusia să se străduiască să răstoarne guvernul de la Kiev și să evite un conflict prelungit. Se crede că, după finalizarea confiscării teritoriului ucrainean, Rusia va depune eforturi reînnoite pentru a face presiuni asupra Occidentului pentru a-și promova ambițiile strategice.

În același timp, în cadrul regimului rus apar semne de tensiune după dezamăgirea față de performanța armatei ruse, întrucât se spune că există o dispută în acest context între Putin și liderii armatei, în lumina sancțiunilor impuse Rusiei, iar unii nu exclud posibilitatea unor tulburări generale în Rusia. Toți acești factori sunt de natură să provoace dorința Rusiei de a pune capăt conflictului cât mai curând posibil, încercând în același timp să promoveze dialogul asupra condițiilor de încheiere a conflictului.

Occidentul pare conștient de natura fatidică a acestui război și de consecințele îngrozitoare care ar putea însoți succesul Rusiei în Ucraina, inclusiv potențialul de extindere a ambițiilor ruse. Acesta poate fi motivul pentru poziţia fermă adoptată de Statele Unite şi ţările europene şi insistenţa lor de a impune Rusiei un preţ mare.

Criza din Ucraina este un test critic pentru administrația SUA și este clar că răspunsul acesteia la această provocare va modela și atitudinea față de conducerea președintelui Biden, fie pe arena internațională sau internă a SUA, mai ales înainte de  aşa-numitele alegeri ''de mijloc de mandat'', în care toate locurile din Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile din Senat vor fi reînnoite în noiembrie 2022.

Chiar dacă atenția scenei internaționale este îndreptată către Rusia, amenințarea din partea Chinei rămâne centrală pentru Statele Unite, iar gestionarea de către administrație a evenimentelor din Europa este probabil să influențeze comportamentul viitor al Chinei, inclusiv amenințările la adresa Taiwanului.

Consecințele pentru Orientul Mijlociu necesită totuși o discuție separată și se pare că Israelul și alte țări încearcă să-și mențină atitudinea prudentă. Trebuie menționat că pe scena internațională se formează o coaliție largă sub conducerea Statelor Unite. Această alianță vorbește colectiv împotriva Rusiei și a președintelui său, dispus să plătească un preț economic și să își asume riscuri extreme pentru a dejuca provocările cu care se confruntă ordinea actuală.

În ciuda obiectivului său de a menține relații bune cu Rusia și, prin urmare, de a nu-și pune în pericol interesele în Siria și Irak, Israelul a decis să fie alături de Statele Unite și Occident în a condamna agresiunea rusă în sesiunea Adunării Generale a Națiunilor Unite.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel