Publicitate
Aceleași surse au precizat că ministrul ar fi fost nemulțumit de pașii tehnologici îndepliniți de uzină pentru ca transportoarele blindate Piranha V să fie fabricate în România, motiv pentru care se pare că va solicita un audit.
Implicarea industriei de apărare în modernizarea tehnicii Armatei
Interesant este că vizita ministrului Economiei la UMB vine la doar două zile după ce ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că ”dorința MApN este una clară: modernizarea tehnicii Armatei României trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare. Pentru a fi dezvoltat acest deziderat, este necesar ca operatorii economici să își modernizeze capacitățile de producție și să se adapteze totodată la noile tehnologii de care armatele au nevoie în secolul XXI. Avem echipamente militare vechi de 20, 30 sau chiar 40 de ani care trebuie înlocuite și aceste achiziții trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de apărare, sector al economiei important pentru Armata României”.
”Specialiștii din cadrul MApN se vor consulta cu cei din industria de profil pentru a găsi soluții de dezvoltare dar mai ales pentru identificarea pe termen mediu și lung a echipamentelor care pot fi fabricate în țară de operatorii de stat din industria de apărare. În susținerea acestui demers voi susține dezvoltarea colaborării în domeniul cercetării și transferului de tehnologie către industria națională, inclusiv prin implicarea Agenției de cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare”, se mai arată într-o postare a ministrului Apărării.
Capacitatea de producție și mentenanță pentru Piranha V a fost inaugurată la UMB în 2019
Capacitatea de producție și mentenanță pentru transportoarele blindate Piranha V a fost inaugurată la UMB pe 6 noiembrie 2019. La vremea respectivă, prim ministrul Ludovic Orban declara că: ”ne dorim o bună conlucrare între industria naţională de apărare şi Ministerul Apărării Naţionale atât pentru eficientizarea participării ţării noastre în programele europene de apărare, dar şi pentru a asigura un dialog util şi necesar între cei care produc tehnica militară şi cei care o folosesc".
”Aici vor fi fabricate, asamblate şi întreţinute aceste transportoare care reprezintă încununarea unui parteneriat de succes între reputate companii din industria internaţională de apărare din SUA, Elveţia şi Israel. Asocierea între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române, 80% din suma cheltuită pentru achiziţia transportoarelor Piranha 5 se întoarce în economia României (...). Transportorul Piranha 5 este un produs militar de ultimă generaţie, iar militarii români merită ce este mai bun", a mai spus Orban la vremea respectivă.
De menționat că Societatea Uzina Mecanică Bucureşti S.A. are instituită procedura de administrare specială şi de supraveghere financiară iar prin ordin al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri din ianuarie 2020 administrator special al uzinei este Ionel Georgescu.
Programul esenţial de înzestrare 'Transportor blindat pentru trupe 8x8' a fost iniţiat, în noiembrie 2017, prin Hotărâre a Guvernului României, prin care erau aprobate circumstanţele şi procedura specifică aferente primei etape, în vederea atribuirii unui acord-cadru de furnizare a 227 de transportoare blindate şi derivate pe platforma Piranha 5 şi a suportului logistic iniţial către General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News