Îngrijorată probabil de faptul că ucrainenii urmează să primescă F-16, Rusia vrea să formeze un grup de avioane "de elită" pentru atacuri asupra Ucrainei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-34 rusesc. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Su-34 rusesc. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Serviciul de informații al apărării din Marea Britanie a raportat că Rusia ar încerca să formeze un nou grup de avioane de atac "de elită", cu numele de cod ''Storm'', care să opereze deasupra teritoriului Ucrainei. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, unitatea ar putea include cel puțin o escadrilă de avioane de luptă Su-24 și Su-34, precum și escadrile de elicoptere de atac. Putem să presupunem că Moscova ar putea lua o astfel de decizie în contextul în care Statele Unite a dat undă verde statelor aliate europene să-şi doneze avioanele F-16 către Ucraina.

Această combinație de tipuri de aeronave - avioane şi elicoptere - indică faptul că ''grupul de atac'' va juca un rol major în loviturile țintelor terestre Ucrainene, cel puţin aşa ar putea arăta calculele armatei ruse.

Ministerul britanic al Apărării citează presa rusă, potrivit căreia Ministerul rus al Apărării încearcă să atragă piloți cât mai calificați și motivați, oferind salarii mari și, de asemenea, lasă o uşă deschisă şi recrutează şi din rândul foştilor piloții.

Formarea acestui nou grup de avioane de atac "de elită", evidențiază modul în care Rusia evaluează că escadrilele forțelor sale aeriene au avut performanțe foarte slabe - efectuarea de lovituri aeriene pe liniile ucrainene nu s-au desfăşurat de cele mai multe ori conform planurilor, iar impunerea superiorităţii aeriene are rămas un obiectiv neatins.

Anterior, serviciile de informații britanice au raportat că Rusia și-a schimbat tactică în atacurile cu rachete asupra Ucrainei, începând să folosească mai des UAV-uri de recunoaștere neînarmate.

Intenţia Rusiei de a crea o unitate de elită în cadrul Forţelor Aeriene Ruse poate veni şi în contextul în care Statele Unite au dat undă verde statelor aliate europene să-şi doneze avioanele F-16 către Ucraina.

Chiar dacă transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina nu se face peste noapte sau în câteva luni de zile, Moscova a concluzionat probabil că nu are timp de pierdut şi trebuie să accelereze procesul de formare al acestei unităţi de elită în cadrul aviaţiei sale strategice.

La sfârşitul lunii martie au circulat informaţii că Ucrainei îi este din ce în ce mai greu să contracareze avioanele de luptă rusești, deoarece nu are suficiente sisteme moderne de apărare antiaeriană. Noua generație de avioane de luptă rusești, în special Su-35, face o diferență uriașă în ceea ce privește superioritatea aeriană. Forței Aeriene Ruse au început să aibă o abordare diferită în zona de conflict, deoarece vor să-şi impună superioritatea aeriană.

Principala schimbare pe cerul de deasupra zonei de conflict din Ucraina a venit odată cu desfăşurarea de către Forţele Aeriene Ruse a unei noi generații de avioane de luptă. Incă de la începutul anului au apărut informaţii ca  Rusia va folosi mult mai des avioanele sale de luptă Su-30, Su-35 și Su-57.

Informația a sosit comunicata pentru prima dată data neoficial de un reprezentant al Ministerului rus al Apărării din Rusia. Ulterior, a fost confirmat oficial faptul că mai multe avioane Su-35 a fost desfăşurate pe aerodromurile aflate în apropiere de frontiera Rusiei cu Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel