Serviciile israeliene, îngrijorate: Se pregătește deschiderea unui nou front împotriva Israelului, dar nu în Liban ci pe mare

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete lansate spre Israel din Gaza. Foto: REUTERS/Mohammed Salem
Rachete lansate spre Israel din Gaza. Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Comunitatea israeliană de informații este tot mai îngrijorată de un nou front în Mediterana, pe fondul extinderii influenței rebelilor Houthi din Yemen în Africa de Nord și al cooperării acestora cu grupuri armate pro-iraniene, ceea ce ar putea amenința Israelul și Strâmtoarea Gibraltar.

Îngrijorare tot mai mare în comunitatea israeliană de informații cu privire la un front nou și deosebit de tulburător: Mediterana.

Potrivit detaliilor, care au fost publicate duminică seara pentru prima dată, în buletinul principal al canalului ebraic cu Miri Michaeli, și au fost permise de cenzura militară să fie publicate, recent au existat indicii că rebelii Houthi, care sunt activi în Yemen, au început să-și extindă influența în Africa de Nord - în Egipt, Sudan și Maroc.

Intenția lor este să opereze din aceste zone împotriva Israelului, întrucât luptătorii sunt așteptați să se mute în aceste țări din Yemen, pe lângă cooperarea cu grupurile armate pro-iraniene din Irak. Se așteaptă ca acest proces de tranziție să le permită, printre altele, să amenințe Strâmtoarea Gibraltar. Conform informațiilor culese de sistemul israelian de securitate, procesul de transfer de arme în aceste zone a început deja.

2. Photo sour... (orient-mediterana-marea-rosie_75486300.png)

Photo source: ResearchGate.net

O sursă familiarizată cu problema a declarat pentru i24NEWS: "Scenariul de amenințare este o rachetă care cade în Marea Mediterană - ar fi un dezastru. Problema nu se limitează la portul Eilat și la Marea Roșie, amenințarea este aici în largul coastei Israelului".

Este de remarcat faptul că, potrivit celor relatate de ziarul libanez Al-Akhbar, recent a fost înființat un centru de operații comune pentru Hezbollah, luptătorii yemeniți Al Houthi și grupurile armate pro-iraniene din Irak.

Iranul este activ în prezent în Iordania, Yemen, Irak, Siria, Liban și Sudan și face eforturi deosebite în Cornul Africii, a concluzionat canalul israelian de televiziune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel