Înghesuială mare pe piața F-16 second hand. Cifrele ne arată că România a făcut totuși o afacere bună

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Forțele Aeriene Române
Sursă foto: Forțele Aeriene Române

Trecând peste criticile privind achiziția de avioane F-16 Fighting Falcon second hand a României, situația pe piața internațională ne demonstrează că Bucureștiul a făcut totuși o afacere foarte bună în momentul în care a ales F-16 norvegiene.

Și în pofida faptului că majoritatea criticilor vorbesc despre „aeronave epave”, pe piața F-16 second hand e cam înghesuială. În 2016 Iordania achiziționa F-16 second hand din Olanda, iar mai apoi Israelul și-a vândut un număr mare de F-uri second hand unui operator privat. Nu în ultimul rând Norvegia a vândut și ea 12 avioane F-16, tot către compania privată Draken. Acestea vor fi folosite pentru instruirea piloților. Draken International oferă servicii forțelor armate ale Statelor Unite ale Americii. 

România a achiziționat și ea inițial 17 aeronave F-16 Fighting Falcon din Portugalia și a demarat achiziționarea a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia care vor completa următoarele două escadrile.

Iar interesul pentru aeronavele F-16 ale statelor nordice e încă unul mare. Ultima pe listă e Columbia, stat care vizează achiziționarea de aeronave F-16 din Danemarca. Atât danezii, precum norvegienii și olandezii, înlocuiesc F-16 Filghting Falcon cu F-35 Lightning II.

 

Columbia țintește aeronavele F-16 daneze, second hand fiind soluția pentru care Bogota optează

 

Potrivit portalului InfoDefensa, Columbia dorește să achiziționeze într-o primă fază a cel puțin 6 aeronave F-16A/B daneze trecute prin programul  Mid-Life Update (MLU).

Columbienii au nevoie de reînnoirea flotei militare iar programul demarat de Bogota a atras atenția Airbus cu Eurofighter, Saab cu Gripen, Dassaul Aviation cu Rafale și bineînțeles americanilor, parteneri apropiați din punct de vedere militar pentru statul latino-american. Lockheed ar fi dorit să propună Columbiei F-16 noi în cea mai modernă versiune Viper. Doar că situația financiară a determinat guvernul de la Bogota să se îndrepte spre aeronave second hand iar Washingtonul pare mulțumit de alegerea F-16 daneze, în contextul în care achiziția ar fi văzută ca un pas firesc și premergător pentru F-16 Viper.

Revenind la F-urile daneze pe care columbienii au pus ochii, potrivit celor de la InfoDefense, prețul per unitate a unui avion e de aproximativ 15 milioane de dolari. Versiunea F-16 daneze e A/B, similară cu cele achiziționate de România din Norvegia. Totodată, resursa de zbor e din nou aproape identică, undeva la aproximativ 10 ani.

 

O comparație cu România și două mari provocări pentru ROAF

 

2. Sursă foto... (f-16-romania-avioane_85805500.jpg)

Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea

 

România a cumpărat 32 de avioane pentru 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro. În medie, doar prețul unei aeronave a costat cam 11 milioane de euro, comparativ cu aproximativ 13.4 milioane de euro cât ar urma să plătească columbienii pe F-urile daneze.

Reiterăm că pentru România, care avea nevoie de încă două escadrile deja de cel puțin 10 ani, prețul de achiziție, coroborat cu întreținerea exemplară a aeronavelor - statele nordice fiind renumite pentru acest lucru - și resursa de zbor de încă aproximativ 10 ani, reprezintă cea mai bună alegere în perioada de tranziție către F-35.

Pe termen lung provocarea e ca procesul de trecere la generația a V-a chiar să înceapă imediat după 2030 iar pe termen scurt pregătirea piloților, operatorilor și tehnicienilor pentru următoarele două escadrile de F-16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel