În același timp, potrivit informațiilor din surse deschise, dronele au zburat și în alte două facilități. În primul rând, a fost vorba de Regimentul 2 de poliție specială, precum și de una dintre bazele militare de la care se presupune că militarii sunt trimiși să lupte direct în Ucraina.
La 15 decembrie, drone cu rază lungă de acțiune au efectuat atacuri asupra infrastructurii militare ruse din Cecenia, vizând facilităţi legate de baza OMON Akhmat-Grozny. Atacul, care a avut loc în interiorul teritoriului rus, evidențiază vulnerabilitățile tot mai mari ale sistemelor de apărare ale Rusiei.
Baza vizată ar găzdui unități ale așa-numitei armate private a lui Ramzan Kadîrov, liderul controversat al Ceceniei și un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Cunoscute sub numele de „Kadîrovites”, aceste forțe operează sub masca unităților de poliție antirevoltă OMON și au fost acuzate de participarea la operațiuni militare în Ucraina și în alte zone de conflict.
This morning a kamikaze drone made on the base of Aeroprakt A-22 Foxbat targeted an OMON base in Grozny, Russia (Kadyrov's capital). pic.twitter.com/eUonfXqajE
— Special Kherson Cat ???????????? (@bayraktar_1love) December 15, 2024
Imaginile difuzate de mass-media ucrainene arată momentul în care o dronă kamikaze, care se pare că a fost dezvoltată pe baza unui avion ușor, lovește o clădire folosită de forțele lui Kadîrov. Alte înregistrări video surprind drona apropiindu-se de țintă, personalul militar de la sol încercând fără succes să o neutralizeze cu focuri de armă de calibru mic.
De ani de zile, Kadîrov și forțele sale au jucat un rol important în strategia militară și politică a Rusiei, lansând frecvent amenințări la adresa Ucrainei și a altor adversari. Aceste ultime atacuri sugerează o schimbare a tacticilor care vizează direct baza de putere a liderului cecen.
Acesta este cel de-al treilea atac asupra capitalei Republicii Cecene în luna decembrie. Astfel, în noaptea de 4 decembrie, a fost atacat și Regimentul Special de Poliție. În ambele cazuri, Ramzan Kadîrov a susţinut că „toate dronele au fost doborâte”.
De asemenea, trebuie precizat şi faptul că aceasta este a treia oară într-o lună când drone ucrainene au parcurs mai mult de 1.000 de kilometri și au lovit o țintă. În același timp, rămâne necunoscut câte drone au fost lansate și câte dintre ele și-au atins cu succes țintele.
Deși oficialii ruși nu au oferit un răspuns detaliat, toate acete incidente ridică semne de întrebare cu privire la funcţionalitatea apărării aeriene ruse în regiunile critice. Incapacitatea de a intercepta dronele evidențiază posibile lacune la nivelul infrastructurii de securitate a Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News