În apele din jurul Danemarcei, Norvegiei, Finlandei și Suediei, un număr mare de nave militare și civile rusești cercetează fundul mării cu ajutorul unor echipamente speciale și află cum este conectată infrastructura acestor țări.
The joint DR, NRK, SVT, Yle documentary has revealed quite a bit of information about the activities of Russian vessels spying on critical European off shore infrastructure including underwater cables and pipelines.
— Oliver Alexander (@OAlexanderDK) April 19, 2023
https://t.co/rra38o619t
Potrivit experților, scopul Rusiei este de a obține informații care i-ar permite să saboteze, printre altele, distribuția de electricitate în nord-vestul Europei sau să efectueze sabotaje, inclusiv prin tăierea cablurilor de energie și de date peste Atlantic și către restul Europei.
Potrivit investigației, "nave fantomă" rusești navighează în apele din nordul Europei. Aceste nave și-au dezactivat așa-numitele transmițătoare AIS și nu-și raportează locația.
Un exemplu este nava Amiral Vladimirski a Marinei ruse. Oficial, aceasta este angajată în cercetări marine, dar sursele spun că este folosită și pentru activități de recunoaștere şi culegere de informaţii în scopuri militare.
Nava s-a deplasat în apropierea a șapte parcuri eoliene în largul Mării Britanii și Olandei în timpul unei misiuni. Nava a încetinit pe măsură ce s-a apropiat de zonele în care există parcuri eoliene.
Aceeași navă a fost observată anul trecut în largul coastei Scoției, la intrarea în fiordul Moray, pe 10 noiembrie, la aproximativ 30 de mile marine est de Lossiemouth, unde se află flota de avioane de patrulare a Royal Air Force.
Un ofițer danez de contrainformații a declarat reporterilor că Federația Rusă pregătește acţiuni de sabotaj în cazul unui conflict cu Occidentul. Șeful serviciilor de informații norvegiene a declarat anchetatorilor că acest program militar este esențial pentru Rusia și este controlat direct de Moscova.
La 16 martie, NATO și UE au organizat prima reuniune dedicată înființării unui nou grup operativ privind sustenabilitatea infrastructurii critice pe fondul amenințării rusești. Anterior, Comisia Europeană a propus actualizarea strategiei de securitate maritimă a UE, care prevede exerciții navale și patrule comune pentru a proteja infrastructura maritimă critică pe mare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News