Publicitate
Declarațiile oficialului militar danez vin în timp ce, în România, șeful militar al Armatei este ținut culpabil pentru că solicită o lege, adaptată timpurilor, care să reglementeze pregătirea populației pentru apărare.
Dacă analizăm mai atent, declarațiile Șefului Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, sunt similare cu cele făcute de alți șefi ai armatelor membre NATO.
Suedia și Norvegia au avertizat deja cetățenii în săptămânile precedente că trebuie să fie pregătiți pentru un conflict armat cu Rusia. La rândul său, ministrul german al Apărării Boris Pistorius vorbește despre un posibil război cu Rusia, facând referire la o analiză a Centrului pentru Securitate și Apărare - din care reiese că NATO are între 5 și 8 ani pentru a se pregăti (mai exact, de a-și pregăti armata, astfel încât capacitățile militare ale Alianței să descurajeze Rusia să declanșeze un eventual atac).
Copenhaga completează și ea avertismentele de până acum
Potrivit Bild, ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat în fața Parlamentului că analiza Serviciului danez de informații militare preconizează că Rusia este „foarte probabil” să folosească forța militară pentru a „contesta statele NATO”.
Rusia ar putea pune presiune asupra țărilor NATO, de exemplu, trimițând în mod regulat avioane și nave de război pentru a încălca granițele naționale. Putin ar putea chiar să-și desfășoare armata de-a lungul granițelor unora dintre țările NATO.
Cu alte cuvinte, ”provocările militare” care vor viza statele NATO, nu înseamnă război deschis. „Cu toate acestea, operațiunile militare sub pragul războiului sunt posibile”, relatează ziarul german Bild, care spune că citează din analiza informațiilor militare daneze.
Leopard 2 A5 ale armatei daneze; Grafenwoehr Training Area, Germania / 7th Army Training Command
Serviciul de informații consideră că războiul este „puțin probabil în acest moment”, ceea ce înseamnă că Danemarca nu este în pericol militar acut „în acest moment”. Rusia se teme de „folosirea puterii sale militare pentru a ataca țările NATO din cauza articolului 5 al Alianței”, subliniază analiza.
„Cu toate acestea, disponibilitatea Rusiei de a-și asuma riscuri a crescut după ce Finlanda și Suedia au aderat la NATO”, continuă analiza pe care Bild spune că a consultat-o.
Moscova vrea să mărească numărul forțelor sale armate în regiunea Mării Baltice și în nord-vest, deși acest lucru nu este încă posibil pe termen scurt.
„Încercările de a ocupa un teritoriu sunt puțin probabile, dar ar putea fi (posibile) operațiuni care paralizează procesele decizionale ale NATO, amenință coeziunea și slăbesc voința Alianței”, arată Flemming Splidsboel, expert pe Rusia și cercetător la Institutul Danez pentru Studii Internaționale.
Danemarca trebuie să grăbească ritmul
De asemenea, șeful armatei daneze, generalul Flemming Lentfer, în vârstă de 59 de ani, avertizează că Rusia este acum mai puternică decât se aștepta, în ciuda războiului de doi ani din Ucraina.
Potrivit lui, Putin trece aproape complet la economia de război și țara își construiește deja surprinzător de rapid puterea de luptă și proviziile.
Concluzia lui Lentfer (care se poate aplica și Armatei române): Danemarca are doar câțiva ani pentru a-și aduce forțele armate la nivelul cerut de provocările vremurilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News