Informații recente arată că Turcia se gândește să operaționalizeze sistemul antiaerian rusesc S-400

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem S-300/S400 / Foto: Miniterul rus al Apărării
Sistem S-300/S400 / Foto: Miniterul rus al Apărării

O astfel de acțiune ar marca prima desfășurare operațională a sistemului de rachete de când Ankara l-a primit în 2019, scrie presa străină.

Presa turcă a informat la începutul acestei luni că sistemul S-400 ar putea fi desfășurat “la granița Turciei”, ceea ce sugerează că se va apăra împotriva dronelor despre care se crede că ar fi fost achiziționate de PKK.

Mai exact, Turcia ar putea desfășura sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 Triumf la granița cu Irakul pentru ofensiva sa planificată de vară împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK.

Însă sistemul este eficient împotriva amenințărilor mult mai mari decât dronele.

S-400 este conceput pentru a doborî rachete precum cele lansate de Iran în atacul său fără precedent din 13 aprilie împotriva Israelului, însă desfășurarea sa ar putea amplifica tensiunile cu alți aliați NATO.

S-400, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

După cum amintesc mass-media, acordul S-400 a costat Turcia aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Ulterior, Washingtonul i-a refuzat Ankarei achiziționarea F-35 din cauza temerilor că va furniza tehnicienilor ruși date care privesc "secretele avionului de luptă". Pe lângă toate acestea, SUA au impus sancțiuni agenției turce de achiziții de armament.

În timp ce a suportat aceste "pedepse", Turcia nu a pus niciodată S-400 în funcțiune. După livrarea sistemului, oficialii americani au avertizat Turcia împotriva "activării" acestuia. De atunci, nu au existat indicii că sistemele S-400 ale Turciei au fost puse în funcțiune.

Cu toate acestea, în noiembrie 2022, ministrul de atunci al apărării Hulusi Akar a spus că Ankara "nu are probleme cu S-400” și că sistemul "este la locul său și este gata de utilizare".

Ali Bakir, expert în geopolitica Turcă, este sceptic față de raport, dar nu exclude complet această posibilitate. "Acesta ar putea fi un test de reacție, o cerință operațională din cauza amenințării străine din nordul Irakului, unde sunt staționate trupe turcești, sau pur și simplu o știre neadevărată", a declarat Bakir pentru Business Insider.

"Dacă S-400 este desfășurat pentru nevoi operaționale, ar putea fi pentru a contracara potențiala amenințare a rachetelor balistice iraniene".

După cum se arată în continuare, deși celelalte sisteme de apărare ale Turciei sunt capabile să combată amenințările aeriene din partea PKK, Turcia are nevoie de un sistem avansat pentru a intercepta rachetele balistice lansate de Iran.

Bakir a spus că recentele atacuri cu rachete dintre Israel și Iran ar putea fi un alt motiv pentru desfășurarea sistemului S-400 în estul Turciei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel