Informația exclusivă a #DefenseRomania s-a confirmat oficial: Trei avioane F-16 din Norvegia au aterizat în România. A doua escadrilă de F-16 prinde contur

F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos
F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 28 iunie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Amintim că DefenseRomania a anunțat încă de acum trei sătămâni, citând surse interne, că luna aceasta vor mai ajunge trei F-uri.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) aeronavele F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea  Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.

În acest context, ministrul apărări naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziția a încă 32 de aeronave F-16 de la Guvernului Regatului Norvegiei, care vor echipa încă două escadrile ale Forțelor Aeriene Române, permite finalizarea primei etape a programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

„Operaționalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securității României și flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de  Poliție Aeriană”, a declarat Angel Tîlvăr.

„Finalizarea dotării celor trei escadrile de aeronave F-16 va contribui semnificativ la întărirea securității spațiului aerian al României și al NATO”, a mai precizat oficialul.

Ministrul apărării naționale a evidențiat, de asemenea, importanța înființării Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, care a sporit semnificativ capacitatea Forțelor Aeriene de a-și pregăti într-un timp mult mai scurt piloții care să opereze aceste aeronave.

2. F-16 Fight... (f-16-romania-steag_43163400.png)

F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: NATO Air Command

„Disponibilitatea Țărilor de Jos și a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înființarea și funcționarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european, a reprezentat o șansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaționalizare a escadrilelor doi și trei de aeronave F-16. Puterea Alianței stă în coeziunea membrilor săi, iar Centrul European F-16 de la Fetești este o dovadă concretă a solidității angajamentului nostru comun pentru pacea și securitatea spațiului euro-atlantic”, a arătat ministrul Tîlvăr

Cu cele trei aeronave F-16 sosite astăzi, Forțele Aeriene Române au recepționat, până în prezent, nouă din cele 32 care au fost achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent. Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

 

DefenseRomania a anunțat în exclusivitatea sosirea celor trei avioane F-16 din Norvegia încă de acum trei săptămâni

 

3. Avion de l... (f-16-romania-borcea_69947300.jpeg)

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române. Foto: @DefenseRomania @ToniIuriciuc

Pe data de 7 iunie 2024, în urmă cu trei săptămâni, citând surse oficiale, publicația noastră anunța că luna aceasta va ajunge în țară următorul lot de avioane F-16 din Norvegia iar F-urile vor ateriza la sediul noii Escadrile 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii.

Totodată pe parcursul anului livrările de F-uri din Norvegia vor continua, astfel încât Escadrila 48 Vânătoare va fi completă până la finalul lui 2024.

În ceea ce privește Escadrila 48, amintim că recent, generalul de flotilă aeriană Cătălin Micloş, comandantul Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, într-un reportaj al Televiziunii Române, citat și de publicația noastră, a precizat că în următorul an sau maximum un an și jumătate noua escadrilă va fi operațională. 

Cele trei escadrile de F-16 pe care le va deține România vor asigura tranziția către avioanele de luptă F-35 Lightning II de generația a V-a, contract care urmează să se semneze în viitorul apropiat.

CITEȘTE ȘI: Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel