Înființarea bazei navale ruse în Sudan rămâne încă posibilă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Nave militare rusești au ajuns, în primele zile din mai, în Port Sudan, deși potrivit unor informații preliminare, Sudanul ceruse Forțelor Navale ruse, să își retragă echipamentele din port.

Publicitate

La finalul lunii aprilie, liderii de la Khartoum au anunțat suspendarea unilaterală a unui acord cu Moscova pentru înființarea unei baze logistice la Marea Roșie. De asemenea, potrivit ziarului arab Al-Sharq al-Awsat, citat de publicația Janes, comandantului regiunii militare sudaneze a Mării Roșii i s-a ordonat să împiedice orice lucrări ulterioare în baza „Flamingo”, unde 70 de militari ruși ar fi ajuns, la începutul lunii aprilie, cu echipamente care, includeau radare și lansatoare de rachete.

Ambasada Rusiei la Khartoum a respins, totuși, informațiile privind suspendarea acordului ca fiind „neîntemeiate”, precizând că nu există o înștiințare oficială în acest sens, iar activitățile în port continuă în conformitate cu acordul din 2019 privind înființarea bazei logistice.

O navă de reparații din clasa Amur, PM-138 a Forțelor Navale ruse, a fost fotografiată în Port Sudan, pe 2 mai, continuând o serie de vizite recente ale navelor rusești. Împreună cu PM-138 se afla și nava de culegere informații Vassili Tatișcev din clasa Vișnia. Potrivit publicației Janes, care a citat surse sudaneze, cele două nave erau planificate să rămână în Port Sudan aproximativ 48 de ore.

Sudanul și Rusia au semnat mai multe acorduri de cooperare militară legate de instruire, schimburi de informații și staționarea navelor în porturi, în timpul unei vizite, la Moscova în 2017, a președintelui sudanez destituit Omar Al-Bashir. De asemenea, Marina sudaneză a primit o navă de antrenament donată de Rusia ca parte a cooperării militare bilaterale dintre cele două țări, donația făcând parte dintr-un acord pentru ca Rusia să înființeze baza navală.

Potrivit publicației Defense World, Sudanul și-a schimbat poziția în ceea ce privește baza rusească, la la presiunea Statelor Unite. Astfel, în ianuarie anul acesta, SUA și Sudanul au convenit să soluționeze datoria Khartoumului față de Banca Mondială, după ce națiunea africană a semnat „în liniște” acordul Avraam pentru normalizarea legăturilor cu Israelul.

Între timp, senatorul american Chris Van Hollen și Christopher Coons, membru al Comitetului pentru relații externe al Senatului, care au ajuns la Khartoum pe 3 mai într-o vizită de două zile, au declarat că deplasarea lor are ca scop monitorizarea deciziei Washingtonului de a pune la dispoziția Sudanului a doua tranșă de 700 de milioane de dolari, până în septembrie 2022, ca asistență financiară.

Potrivit Defense România, Rusia încearcă de câțiva ani să stabilească un punct militar strategic pe coastele Cornului Africii. După ce Djibouti a respins o cerere a Rusiei, Moscova a apelat la Sudan pentru a-și reafirma prezența în regiune (pierdută de la închiderea în 1977 a bazei sovietice din Somalia).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel