Anunțarea decretului privind începerea construcției bazei militare ruse în Sudan vine la două zile după întâlnirea dintre ministrul rus al apărării, Sergei Șoigu, și șeful departamentului militar sudanez, Yasin Ibrahim. Cu acea ocazie, Moscova și Khartoum și-au anunțat intenția de a intensifica cooperarea tehnico-militară între cele două țări, în contextul în care au existat serioase îndoieli cu privire la intenția Sudanului de a se retrage din acord.
Mai exact, începând cu 29 aprilie, au început să circule știri despre suspendarea temporară a acordului din cauza presupuselor verificări ale legislativului de la Khartoum. Cu toate acestea, în aceeași zi, Kremlinul a negat aceste declarații. Ambasada Rusiei în Sudan a subliniat, de asemenea, că nu a primit nicio notificare oficială cu privire la încetarea acordului.
Versiunea rusă a fost susținută ulterior de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Sudanului, Al Mansour Bulad, care a anunțat că Departamentul nu a primit nicio informație cu privire la presupusa suspendare a planurilor ruso-sudaneze.
După o tăcere temporară, au apărut din nou îndoieli, în urma declarațiilor șefului statului major al armatei din Khartoum, generalul Mohamed Othman al-Hussein. Acesta din urmă, la 2 iunie, a reiterat că țara reconsidera acordul din cauza unor clauze "dăunătoare" pentru Sudan. Al-Hussein a mai anunțat că o delegație rusă, cu o săptămână înainte de anunțul său, a călătorit în Sudan pentru a face acordul mai orientat cu interesele țării nord-africane.
Acordul în cauză, semnat la Khartoum la 23 iulie 2019 și la Moscova la 1 decembrie 2020, are o durată de 25 de ani și prevede reînnoirea automată, cu excepția cazului în care una dintre părți se opune. Acordul are o importanță strategică pentru Rusia, deoarece îi permite să creeze un centru logistic în apropierea orașului Port Sudan, pe Marea Roșie, unde va putea, de asemenea, să detașeze până la 300 de militari.
Efecte directe ale acordului
Acordul are, de asemenea, o valoare strategică și din punct de vedere economic, deoarece va permite Rusiei să utilizeze porturile maritime și aeroporturile sudaneze pentru importurile și exporturile proprii, care vor fi scutite de taxe vamale. La fel de relevant este faptul că teritoriul va fi furnizat gratuit marinei ruse și va reprezenta prima bază navală a Kremlinului din Africa.
Khartoumul, la rândul său, va putea exploata prezența militară a Moscovei pentru a aborda problemele care perturbă stabilitatea regiunii, inclusiv pirateria, contrabanda și comerțul cu sclavi. În pofida acestui fapt, experții ruși au subliniat că, în trecut, bazele militare pe care țara le deținea în teritoriile africane, adică în Somalia și Etiopia, erau situate în zone mult mai strategice care garantau Moscovei controlul traficului maritim în Marea Roșie. Cu toate acestea, astăzi, din motive politice și militare, nu este posibilă staționarea în punctele menționate anterior.
Pătrunderea Rusiei în Africa este în continuă creștere. Federația, potrivit analiștilor, are toate șansele de a câștiga o influență dominantă pe continent. Mai exact, printre avantajele Rusiei ar fi absența unui trecut colonial, sprijinirea mișcărilor de eliberare africane și formarea a numeroși angajați în universitățile rusești.
În ultimii ani, Moscova a devenit o piață importantă pentru materiile prime, echipamentele militare și de securitate și aviația civilă din Africa, pe lângă dezvoltarea infrastructurilor și telecomunicațiilor. Drept urmare, mass-media a subliniat că ambițiile Rusiei pe continent nu mai sunt ideologice, dar Moscova ar încerca să își urmeze propria agendă prin utilizarea "soft power".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News