La exercițiu au participat peste 300 de militari din Regimentul 307 Infanterie Marină, Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, Divizionul 88 Vedete Fluviale, Batalionul 22 Infanterie „Romanați”, Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea” precum şi militari din state aliate, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale române.
Scenariul de desfășurare a exercițiului a avut în vedere și lecțiile învățate din acțiunile de luptă din Ucraina, unde forțele ruse au încercat, în prima fază a războiului, să ocupe elemente importante ale infrastructurii ucrainene, în special aerodromuri, porturi și poduri, pentru a le folosi în dezvoltarea ulterioară a ofensivei.
”Exercițiul, planificat și coordonat de infanteriștii marini, s-a desfăşurat în trei medii de acțiune, naval, terestru și aerian. Conform scenariului, acțiunile militare au urmărit securizarea și apărarea unor obiective de infrastructură critică împotriva forțelor aeropurtate și a grupurilor de cercetare-diversiune ale inamicului, sprijinite de forțe paramilitare locale”, se precizează în comunicatul Forțelor Navale române.
Este posibil ca planificatorii exercițiului să fi mers un pic prea departe cu complexitatea scenariului prin implicarea de ”forțe paramilitare locale” care sprijină inamicul, dar nu strică niciodată antrenarea trupelor în cele mai dificile situații posibile.
Obiectivele exercițiului tactic „Heracleea 22”au vizat creșterea nivelului de interoperabilitate cu unitățile aliate, antrenarea elementului de comandă și stat major, perfecționarea subunităților de infanterie marină în executarea acțiunilor tactice fluviale ca desant amfibiu, asigurarea sprijinului, inclusiv a celui logistic pe calea fluvială.
Deși militarii Regimentului 307 Infanterie Marină cunosc ”ca-n palmă” Dobrogea, aceștia au fost puși în situația de a improviza, în funcție de acțiunea adversarului caracterizată prin surpriză, viteză și lipsă de predictibilitate.
”În teren, activitățile au inclus planificarea și pregătirea acțiunilor tactice, cercetarea și supravegherea raioanelor fluviale, siguranța și apărarea unui port fluvial și a unor obiective strategice importante, acțiuni tactice de asalt fluvial pentru neutralizarea desantului aerian tactic parașutat al inamicului, finalizate cu redislocarea într-un alt raion de coastă”, au informat Forțele Navale române în comunicatul de presă.
La exercițiu, au participat nave militare fluviale (un monitor de artilerie și o vedetă fluvială), ambarcațiuni ușoare de asalt motopropulsoare, transportoare blindate Piranha, transportoare amfibii blindate de cercetare, elicoptere, autocamioane, autospeciale și tehnică de sprijin logistic.
”Chiar dacă exercițiul s-a desfășurat în condițiile răcirii accentuate a vremii, acesta a reprezentat și un bun test de anduranță al participanților, în condiții de vreme nefavorabilă și mediu specific Deltei”, au mai precizat Forțele Navale române.
Deși în comunicatul oficial de presă nu se precizează ce militari aliați au participat la exercițiu, se cunoaște că la Baza Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța se află, în prezent, unități ale Diviziei 101 Aeropurtate din Forțele Terestre americane (US Army) și militari francezi din cadrul Grupului de Luptă cu Prezență Avansată (Battle Group Forward Presence - BGFP) al NATO.
Foto Forțele Navale Române:
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News