Infanteria uşoară ucraineană a avansat spre poziţii situate dincolo de şanţurile antitanc şi obstacolele tip „dinţi de dragon”, care fac parte din apărarea rusă în partea de vest ocupată a regiunii Zaporojie.
Potrivit experților militari, forțele ucrainene probabil intenționează să ocupe aceste poziții, dar ISW nu poate confirma armata ucraineană controlează complet această linie defensivă rusă, deoarece nu există echipamente grele ucrainene în aceste zone.
Imaginile geo-localizate, publicate pe 4 septembrie, indică faptul că forțele ucrainene au înaintat în poziții la est de șanțurile antitanc rusești și barierele „Dinți de Dragon”, parte a unei apărări cu trei straturi imediat la vest de Verbove.
Harta frontului de sud, cu triunghiul Robotîne, Verbove și Novoprokopivka
De asemenea imaginile indică faptul că infanteria ucraineană a avansat și mai mult într-o serie de poziții defensive rusești pregătite de-a lungul drumului care duce la nord-vest la Verbove, dar și între Robotîne și Novoprokopivka.
Forțele armate ale Ucrainei extind breșa pe care au făcut-o deja într-una dintre liniile de apărare ruse și, se pare, mută mai multe echipamente și personal în zonele din spatele tactice ale acestei linii.
Avansul ucrainenilor e plătit cu pierderi și de echipamente. Primul Challenger 2, lovit în Ucraina
Tanc britanic Challenger, în Ucraina. Foto: Forțele armate ucrainene
Avansul forțelor ucrainene din sud este dur, foarte dur. Așa cum semnala analistul militar David Axe într-un articol Forbes, forțele armate ucrainene se pare că au pierdut primul tanc Challenger 2. Un videoclip care circulă online înfățișează ceea ce pare a fi unul dintre tancurile Challenger 2 (donate de britanici către Brigada 82 de asalt aerian) care este cuprins de flăcări pe un drum în afara localității Robotîne.
Se pare că una dintre calitățile majore ale echipamentelor occidentale, rata mare de supraviețuire în urma unei lovituri, este valabilă și în acest caz, având în vedere că turela arzândă a tancului Challenger 2 este încă atașată de carcasă, semn că tancul nu a explodat.
Destroyed Ukrainian Challenger 2 outside of Robotyne, most likely from the 82nd Air Assault Brigade. pic.twitter.com/KInjnmfs4F
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) September 5, 2023
Spre deosebire de tancurile sovietice, la Challenger 2 (de altfel, ca la majoritatea tancurilor occidentale), muniția este depozitată în compartimente speciale de-a lungul turelei care explodează în exterior, departe de echipaj, atunci când este lovit.
Acest aspect este una dintre slăbiciunile majore ale unui T-72, T-80 sau T-90. ”Când un T-72 primește o lovitură directă și muniția este afectată, tancul are mari șanse să explodeze ca un foc de artificii. Turela și ocupanții săi sunt catapultați pe câmp”, mai notează articolul Forbes.
Rușii au săpat peste un an
Teren minat / Foto: Brigada 22, Forțele ucrainene
Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului Comun de Presă al Forțelor de Apărare în direcția Tavria, Oleksandr Stupun, a doua linie de apărare a rușilor este destul de puternică și ar putea avea o rețea extinsă de labirinturi subterane și tranșee. ”Da, densitatea câmpurilor de mine este mai mică acolo, dar numărul lor este destul de mare”, arată oficialul.
Limitările capacităţilor artileriei ruse şi avantajele ucrainene în lupta contra bateriei îi obligă pe ruşi să abandoneze propria doctrină, relatează RUSI. Astfel, forțele ruse au folosit pentru câmpurile de mine din sudul Ucrainei, pe lângă mine special concepute, și dispozitive explozive improvizate. RUSI a declarat că forțele ruse au încercat să compenseze scăderea densității câmpurilor minate prin creșterea eficacității minelor antitanc prin plasarea a două mine una peste alta.
De asemenea, forțele ruse ar fi încercat să extindă câmpurile minate din sudul Ucrainei și după începerea contraofensivei ucrainene în iunie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News