Inevitabilul s-a produs: Biden se retrage din cursa prezidențială. Președintele își va duce mandatul până la capăt

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.
Președintele Joe Biden / White House, Adam Schultz, flickr.

Președintele american Joe Biden și-a încheiat campania de realegere duminică, după ce colegii democrați și-au pierdut încrederea în acuitatea sa mentală și capacitatea de a-l învinge pe Donald Trump, lăsând cursa prezidențială pe un teritoriu neexplorat, scrie Reuters.

Update: Președintele Biden a confirmat că o susține pe Kamala Harris pentru a intra în cursa prezidențială.

Biden, într-o postare pe X, a spus că va rămâne în rolul său de președinte și comandant șef până la încheierea mandatului său în ianuarie 2025 și că se va adresa națiunii în această săptămână.

Anunțul lui Biden vine după un val de presiuni publice și private din partea parlamentarilor democrați și a oficialilor de partid pentru a renunța la cursă după performanța sa șocant de slabă într-o dezbatere televizată de luna trecută împotriva rivalului republican Donald Trump.

Aparițiile sale publice de la Summitul NATO nu au făcut decât să exacerbeze temerile de multă vreme ale alegătorilor că președintele în vârstă de 81 de ani e pur și simplu prea bătrân pentru a mai servi încă patru ani.

O decizie care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu doar câteva luni înainte de alegerile din noiembrie împotriva lui Donald Trump, scrie presa internațională.

„A fost cea mai mare onoare din viața mea să fiu președinte. Și, deși intenția mea a fost să caut realegerea, cred că este în interesul partidului meu și al țării să mă retrag și să mă concentrez exclusiv pe îndeplinirea îndatoririlor mele de președinte pentru restul mandatului meu”, a scris Biden.

Renunțând la candidatură, Biden deschide calea pentru ca vicepreședintele Kamala Harris să candideze, devenind prima femeie de culoare care a făcut acest lucru din istoria țării.

Biden, în vârstă de 81 de ani, nu a menționat-o când și-a anunțat retragerea.

Nu e clar dacă alți democrați de rang înalt o vor contesta pe Harris pentru nominalizarea partidului, care a fost văzută, de mulți oficiali de partid, drept alegerea logică  - sau dacă partidul va alege să deschidă competiția pentru alte nominalizări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel