O soluție riscantă: Rusia, nevoită să aducă pe front antiaeriana din regiunile îndepărtate. Ultima pierdere, sistemul șenilat S-300 V4, arată problemele armatei ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistemul antiaerian S-300V / wikipedia, Vitaly V. Kuzmin
Sistemul antiaerian S-300V / wikipedia, Vitaly V. Kuzmin

Vulnerabilitatea sistemului defensiv aerian al Rusiei îi îngrijorează tot mai mult pe decidenții ruși care, probabil, vor fi nevoiți să aducă elemente de apărare aeriană din zone mai îndepărtate pentru a proteja punctele critice din zona frontului. 

Așa cum anticipa și DefenseRomânia încă de la momentul lovirii cu rachete ATACMS a Bazelor Aeriene rusești de la Berdiansk și Luhansk, Armata rusă e obligată să retragă echipamente de luptă dincolo de raza de acțiune a armelor ucrainene și, în același timp, să se gândească la soluții pentru protejarea trupelor și armamentului propriu din zona liniei frontului.

Echipamentele antiaeriene rusești sunt țintite cu predilecție de sistemele occidentale aflate în dotarea Armatei ucrainene, ultima victimă fiind cel mai nou sistem rus de apărare aeriană S-300V4, distrus în direcția Tavria, așa cum raportează media ucraineană, citându-l pe comandantul grupării de trupe ”Tavria”, generalul Oleksandr Tarnavski.

Putem să bănuim că Rusia pregătește, la rândul său, atacuri masive cu rachete împotriva sistemelor antiaeriene occidentale ale Ucrainei, așa că următoarele luni vor edificatoare privind limitele unor sisteme precum Patriot, SAMP-T, NASAMS sau IRIS-T, livrate de statele partenere pentru protejarea orașelor și infrastructurii critice ale Ucrainei. 

Revenind la ultima pierdere importantă pentru ruși, trebuie spus că sistemul de apărare antiaeriană șenilat S-300V4 a intrat în serviciul rusesc în 2014. Propagandiștii Kremlinului susțin că sistemul de apărare aeriană S-300V ar fi capabil să lovească ținte la o rază de până la 400 km, radarul său țintind simultan până la 24 de ținte aeriene și direcționând până la 48 de rachete antiaeriene asupra lor.

 

Aducerea altor sisteme, o soluție riscantă

În plan apropiat: Sistemul S-400; în plan secund: Sistemul Pantsir / ministerul rus al apărării

Serviciile secrete britanice consideră că mutarea sistemelor de apărare aeriană în locuri importante din punct de vedere strategic pentru Rusia și de-a lungul granițelor poate slăbi semnificativ apărarea aeriană în regiunile mai îndepărtate ale Federației Ruse.

În raportul său public, structura de informații a Ministerului Britanic al Apărării se remarcă faptul că pierderea mai multor sisteme rusești de rachete antiaeriene S-400 a fost dramatică pentru ruși.

Pentru a „ închide cerul” deasupra teritoriului ocupat al Ucrainei, Rusia va trebui probabil să redistribuie sistemele de apărare aeriană, care sunt de obicei amplasate în regiunile mai îndepărtate ale Federației Ruse.

Oficialii serviciilor de informații spun că redistribuirea activelor strategice de apărare aeriană demonstrează modul în care războiul împotriva Ucrainei continuă să complice capacitatea Rusiei de a asigura apărarea de bază pe tot cuprinsul vastului său teritoriu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel