Industria de apărare ucraineană se dezvoltă rapid, iar capacitatea totală de producție a crescut semnificativ din 2022.
Potențialul este uriaș. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov declara pe 14 septembrie că Ucraina va putea produce pe plan intern echipamente de apărare în valoare de 20 de miliarde de dolari în 2025, dacă Ucraina va primi finanțare suplimentară de la partenerii săi.
Războiul din Ucraina a accelerat substanțial eforturile industriei de apărare din SUA. Spre exemplu, alături de asistența de securitate pentru Ucraina, Pentagonul a stabilit un record de vânzări de tehnică militară către statele europene. În anul fiscal 2023, SUA au făcut afaceri de peste 80 de miliarde de dolari prin sistemul de vânzări militare străine, inclusiv asistență prin granturi.
La rândul lor, țările europene continuă să investească în creșterea bazei industriale de apărare a Ucrainei (DIB), notează ISW.
Mai mulți giganți din industria mondială de apărare și-au manifestat interesul pentru colaborări cu industria ucraineană. Este vorba aici de nemții de la Rheinmetall, de BAE, care au anunțat că au de gând să producă în Ucraina, urmați fiind de colosul american General Dynamics Land Systems, care ar vrea să producă în țara vecină atât ASCOD, cât și Piranha 5.
De asemenea, companiile franceze au semnat 20 de înțelegeri cu firmele ucrainene pentru producția de echipamente militare.
Ministerul Danez al Apărării (MOD), în colaborare cu industria daneză de apărare, a anunțat pe 29 septembrie înființarea unui hub industrial de apărare la ambasada de la Kiev, cu scopul de a consolida cooperarea daneză-ucraineană industrială în domeniul apărării.
Amintim că sprijinul danez pentru efortul de război al Ucrainei s-a transpus inclusiv în furnizarea de avioane F-16, Copenhaga fiind printre puținii contributori cu astfel de echipamente pentru Forțele Aeriene ucrainene.
Danemarca va aloca jumătate de miliard, majoritatea provenind din activele înghețate ale Rusiei
Inițiativa daneză își propune să sprijine companiile daneze de apărare și cu dublă utilizare care doresc să stabilească producție sau parteneriate cu Ucraina. Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov și ministrul danez al apărării și viceprim-ministrul Troels Lund Poulsen au semnat, de asemenea, o scrisoare de intenție pe 29 septembrie prin care se angajează sprijin financiar danez pentru producția de apărare în Ucraina.
Danemarca va aloca un total de 575 de milioane de euro (641 de milioane de dolari) pentru investiții în industria de apărare ucraineană, cu 175 de milioane de euro (195 de milioane de dolari) provenind direct din bugetul danez și alte 400 de milioane de euro (446 de milioane de dolari) din profiturile de la active rusești înghețate.
ISW a evaluat importanța sprijinului militar occidental susținut și în timp util pentru Ucraina, în special asistența occidentală pentru dezvoltarea DIB a Ucrainei, astfel încât Ucraina să poată deveni mai autosuficientă/rezilientă și să își reducă dependența de ajutorul militar occidental pe termen lung.
Din păcate, România are o prezență mai mult decât modestă în peisajul industriei de apărare din Ucraina. Până la acest moment, nu există nicio inițiativă concretizată de cooperare a industriilor de profil din cele două țări. Puținele tentative de a face ceva în această direcție le găsim la companiile private românești. Viorel Manole, șeful Patromil, preciza pentru DefenseRomania că, în lunile trecute, au avut loc discuții între Patromil și Asociația Națională a Industrillor de Apărare Ucrainene (NAUDI) pentru construcția mai multor fabrici în România.
Rămâne de văzut câte dintre aceste inițiative se vor concretiza, având în vedere că sursele de finanțare reprezintă un obstacol major în operaționalizarea unor proiecte atât de complicate.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News