La întrebările adresate de Defence24.com, reprezentantul Departamentului de Comunicare al PGZ, Beata Perkowska, a declarat: "Grupul PGZ este implicat activ în promovarea produselor din portofoliul grupului, inclusiv a mortierelor autopropulsate Rak. SUA și-au exprimat interesul pentru sistemul polonez de mortiere automate de 120 mm. În acest stadiu, nu dorim să dezvăluim detaliile discuțiilor aflate în curs de desfășurare."
Acest lucru indică un interes din partea SUA pentru sistemul polonez de mortiere autopropulsate, deși detaliile specifice nu sunt disponibile în acest moment. Se speculează că interesul americanilor este legat de căutarea unor noi mijloace de sprijin pentru batalioanele mecanizate și, eventual, motorizate.
Privind în ansamblu, U.S. Army va înzestra pe viitor brigăzile blindate cu o nouă generație de vehicule blindate multifuncționale (AMPV). Această platformă, bazată pe designul IFV-ului Bradley, înlocuiește M113 și oferă capacități de luptă îmbunătățite. Împreună cu acest nou transportor, este planificat și un nou sistem de mortiere cu capacitate mai mare, XM1287 Mortar Carrier Vehicle (MCV).
Până în prezent, au fost testate două sisteme pentru XM1287: sistemul finlandez Patria Nemo, care este un mortier semiautomat de 120 mm și mortierul M121 de 120 mm, care dispune de sistemul de control al focului M95. Comunicatul Grupului PGZ sugerează că SUA ar putea lua în considerare soluții alternative la mortierul Nemo.
Modelul polonez M120 Rak este în continuare echipat cu un mortier de 120 mm, care dispune de un încărcător automat cu o cadență de tragere între șase și opt proiectile pe minut și o rază maximă de tragere de până la 10 kilometri.
Interesant este faptul că întreprinderea Huta Stalowa Wola a dezvoltat o variantă îmbunătățită a sistemului Rak, crescând cadența de tragere de la 6-8 la 12-16 proiectile pe minut și îmbunătățind automatizarea sistemului, reducând astfel necesarul de echipaj de la patru la trei militari. Există, de asemenea, posibilitatea de operare de către un echipaj format din două persoane, prin intermediul sistemului de control al focului de la distanță.
Mortierul poate face tranziția de la modul de rulare la poziția de tragere în 30 de secunde și poate părăsi poziția de tragere în 15 secunde. Având integrat sistemul de control al focului Topaz, mortierul Rak poate angaja ținte folosind foc direct și muniții de precizie ghidate cu laser.
Acest sistem, montat în prezent pe transportorul blindat Rosomak 8x8, a fost testat și pe alte platforme, cum ar fi platforma poloneză LPG cu șenile și variantele sale de dezvoltare, precum și pe Marder-ul german, demonstrând potențiala sa integrare cu viitoarea platformă de vehicule blindate multifuncționale (AMPV) a U.S. Army, probabil prin producție sub licență.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News