Industria din România respiră: Armata va dispune de aplicație comandă-control românească. BC2A - integrat și pe Piranha 5

Armata română. Foto: Forțele Terestre Române
Armata română. Foto: Forțele Terestre Române

În luna octombrie a anului 2022 Ministerul Apărării Naționale a derulat o procedură competitivă internațională pentru achiziția a 90 de complete de tip aplicație de comandă-control pentru Forțele Terestre. 

Scopul achiziției este de a dota, comandamentele operaționale cu aplicații de comandă-control pentru automatiza proceselor militare la nivelul structurilor de comandă, dar și pentru automatizarea schimbului de date cu forțele din subordine sau cu care cooperează, asigurând în același timp interoperabilitatea cu structurile NATO și ale coaliției. 

În urma derulării procedurii, la care au participat și producători internaționali, licitația a fost câștigată de firma Interactive Software SRL, societate cu capital românesc. Conform anunțului nr. CAN 1094879/2022 publicat pe SEAP, valoarea totală a acordului cadru este de 121.404.240 RON și acesta urmează să se deruleze pe o perioadă de doi ani.

Soluția de comandă-control achiziționată se bazează pe suita de aplicații BC2A (Battle Command Control Application) a producătorului român.

BC2A e adaptată standardelor NATO și integrată deja pe diferită tehnică militară.

 

Aplicația de comandă-control BC2A  se regăsește și pe Piranha 5 românești

 

2. Piranha V,... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Piranha V, foto: DefenseRomania

Această soluție este aceeași cu cea care echipează punctele de comandă mobile din programul  Piranha 5 și este nativ compatibilă cu celelalte sisteme software similare aflate în dotare și care sunt livrate de același producător român.

Derularea acestei proceduri în contextul războiului din Ucraina pare să arate preocuparea MApN  de a crește viteza de reacție și asigurarea unei coordonări eficiente a acțiunilor de planificare și execuție a operațiunilor militare. 

De remarcat și pozițiile Ministerului Economiei și ale Ministerului Apărării Naționale de a susține industria națională de apărare, prin promovarea dezvoltării și producției de tehnologii militare în țară, precum și pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur și controlul asupra codului sursă, poziții reiterate de mai multe ori.

Acest pas poate duce la creșterea independenței României în ceea ce privește tehnologiile militare și poate oferi o mai mare flexibilitate în ceea ce privește actualizările și îmbunătățirile sistemelor. Controlul asupra codului sursă oferă, de asemenea, o mai mare siguranță în exploatarea și protecția acestor tehnologii.

 

Importanța viitorului program de comandă-control C4I - „creierul” Armatei

 

În contextul în care un producător român de software militar a obținut contractul, pasul firesc ar fi achizițiile planificate și anunțate de MApN pentru sistemele care includ soluții de comandă-control - programul Sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR, ale căror documente de fundamentare prevăd realizarea în România a suitei de aplicații software de comandă control precum și deținerea codului sursă pe teritoriul național pentru aceste aplicații.

În ceea ce privește programul C4I amintim că industria de apărare din România a atras de mai multe ori atenția asupra importanței lui și a faptului că e crucial ca softul de comandă control, „creierul” armatei, să fie o soluție românească.

CITEȘTE ȘI: Invadarea Ucrainei, lecție pentru România. Cum moartea pe capete a generalilor ruși arată urgența programului C4I - „creierul” Armatei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel