Lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniție cu efect combinat de schije și suflu, având capacitatea de a perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate.
Ministrul Spătaru a subliniat că muniția este dezvoltată de industria de apărare din România.
Industria de apărare din România a dezvoltat muniție termobarică capabilă să perforeze blindaje
Potrivit Guvernului, muniția a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, in cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricație în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanțat de către UEFISCDI și ROMARM SA.
„Muniția poate pătrunde până la 400 de milimetri în zid sau poate trece de blindaje de 30 de milimetri. De asemenea explodează și dezvoltă schije și suflu ce duce la neutralizarea adversarului din zona respectivă. E o muniție inovativă, un produs rezultat în urma cercetării Academiei Tehnice din cadrul MApN și pusă în practică de cele două unități de producție de la Plopeni și Mija”, a precizat ministrul Spătaru, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune Antena 3, unde a discutat despre dezvoltarea de muniție termobarică de către România.
Industria e pregătită de producția de serie: Peste 10.000 de produse pe an, cu posibilitatea de a vinde pe o piață externă mare. Prioritate va avea Armata României
Lansator AG-9, sursă foto: Ministerul Apărării Naționale
Ministrul Florin Spătaru a lăudat rezultatele testului și a precizat că România e gata să înceapă producția de muniție termobarică în serie. El spune că muniția va fi utilizată de lansatoarele AG-9, iar Armata României e principalul client.
Întrebat dacă această muniție va fi vândută și în străinătate, ministrul spune că 17 state folosesc AG-9, astfel încât piața externă e una mare.
„Ieri când am testat această muniție rezultatele au fost foarte bune. M-am asigurat că putem cu echipamentele pe care le avem în acest moment să începem producția de serie. Producția ar putea începe după finalizarea procesului de omologare și certificare”, spune Florin Spătaru, care a adăugat că după finalizarea acestor procese „s-ar putea semna contracte cu Ministerul Apărării Naționale din România”.
„Putem produce până la 10.000 de produse pe an”, a adăugat ministrul.
„Procesul de omoglogare durează, dar vă pot spune că aceste aruncătoare de grenade AG-9 sunt folosite în peste 17 țări, deci practic am avea o piață de desfacere unde putem să livrăm. Doar că prima destinație este MApN”, a conchis Florin Spătaru, întrebat de posibile vânzări externe.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News