Deplasarea are loc în perspectiva Programului Strategic al M.Ap.N. - Autovehicule 4X4 ușor blindate, care prevede un offset consistent, în cursă pentru câștigarea contractului rămânând numai firma turcă Otokar.
Și, potrivit unui comunicat al celor de la Patromil, în cadrul evenimentului s-a semnat și un memorandum de înțelegere cu partea turcă, cu privire la implicarea industriei de apărare din România - componenta industrială aflată sub patronajul Patromil -, în programul menționat mai sus.
„În prima zi a ICDDA a fost semnat imediat dupa deschiderea oficială un MoU de colaborare între Patromil (Asociația Patronală a Producătorilor de Tehnică Militară) cu peste 60 membri și OSSA (Defense and Aviation Cluster) cu peste 300 firme turcești membre, Memorandum care va putea fi valorificat inclusiv în contextul războiului din Ucraina.
Memorandumul a fost semnat de către directorul executiv al Patromil domnul Viorel Manole și președintele OSSA domnul Ibrahim Yarsan, în prezența a numeroși oficiali printre care Excelența Sa Ștefan Tinca, ambasadorul României la Ankara, doamna Mihaela Turbaceanu, atașat economic al României în Turcia și Sorin Encuțescu, consilier al ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului. Memorandumul semnat cu OSSA este în fapt un rezultat natural al semnării simultane la IDEF 2015 a Memorandumului de cooperare între Patromil și renumita Fundație SASAD și Memorandumul guvernamental semnat între cele două industrii de apărare”, mai precizează sursa citată.
În programul de blindate 4x4 în competiție au rămas doar turcii de la Otokar. Licitația e însă departe de a fi tranșată
Blindat de luptă turcesc de tip Cobra II. Foto: Otokar
De reținut că acum o lună, surse din industria de apărare ale DefenseRomania au confirmat faptul că în cadrul licitației de blindate 4x4 pentru Armata României, doar turcii de la Otokar au depus oferta. Mai mult ca sigur cu Cobra II.
Programul de achiziție de blindate 4x4 are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale.
Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA. Adică peste un miliard de euro.
Rămâne de văzut dacă cei de la Otokar vor reuși să îndeplinească cerințele din caietul de sarcini care știm că nu sunt deloc simple iar licitațiile mari duse la bun sfârșit le putem număra pe degetele de la o singură mână.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News