Industria de apărare de stat din România vrea „participare activă” inclusiv în programul F-35 Lightning II

F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Costel-Neculai Dunava, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Palatul Parlamentului și în cadrul căruia s-a discutat despre sensibila problemă a offsetului în procesul de achiziție a tehnicii militare, a făcut referiri la proiectele industriei de apărare.

Dezbaterea a fost organizată la Parlamentu de către Blocul Național Sindical, iar la ea au participat mai mulți reprezentanți ai industriei de apărare, dar și înalți diplomați români, printre care Vasile Dîncu, ministrul apărării naționale,  Nicoleta Pauliuc, preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat sau Pavel Popescu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.

„Evoluțiile geopolitice din jurul României ne demonstrează din nou necesitatea de a investi în întărirea capacității de producție, precum și în diversificarea instrumentelor și a oportunităților ce pot fi valorificate pentru ameliorarea efectelor și depășirea crizei economice”, spune preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.

„Unul dintre instrumentele privite ca factor de redresare economică a României este reindustrializarea, inclusiv în domeniul apărării, care poate deveni un element important în capacitarea efortului economic de depășire a crizei”, mai afirmă acesta.

 

Industria de apărare din România se cere în programul F-35

 

Costel-Neculai Dunava continuă și spune: „Având în vedere că firmele private pot aduce o contribuție substanțială la securitatea națională, susținem stimularea dezvoltării de programe și capacități comune între operatorii economici din industria de apărare națională și sectorul privat, în domeniile de cercetare și dezvoltare, hightech, pentru domenii civile și militare, participarea activă în alianțe industriale cu marii contractori multinaționali, cum ar fi programul F-35 sau Tornado Eurofighter, dar și cu alte state membre ale UE”.

Cu alte cuvinte, industria de apărare de stat din România țintește programe comune cu cea privată, inclusiv de mare anvergură precum Joint Strike Fighter (JSF) - F-35. 

În acest sens nu e un secret că industria privată de apărare din România e singura care mai reușește să țină corabia pe linia de plutire. 

În ceea ce privește programul F-35, anul trecut, în luna februarie, David Saranga, ambasadorul Israelului în România, în timpul unei expoziții a companiei Elbit care a avut loc la Măgurele, și la care a participat alături de actualul premier Nicolae Ciucă, pe atunci ministrul Apărării și alături de șeful Statului Major, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a vorbit despre programul Joint Strike Fighter (JSF), amintin că în țara noastră se produc componente ale F-35 Lightning II.

„România este al treilea cel mai mare centru al Elbit după Israel și Statele Unite. În fabricile companiei din orașul Bacău se produc componente folosite în F-35, F-16 și multe altele. Tehnologia israeliană, producția locală și produsele companiei sunt exportate în țări din întreaga lume”, transmitea la vremea respectivă ambasadorul israelian David Saranga.

 

Problemele industriei de apărare din România sunt uriașe. „Romarmul e o entitate depășită ce ar trebui restructurată”

 

În cadrul dezbaterii de ieri de la Parlament, Dumitru Costin, președintele Blocul Național Sindical, a înmânat decidenților politici o prezentare în ceea ce privește componenta de offset, plecând de la exemple europene de succes, precum Danemarca și Polonia.

În opinia sa, direcțiile de acțiune pentru revitalizarea industriei de apărare de stat ar trebui să vizeze creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare, injectarea de personal calificat, transfer de tehnologie și investiții în capabilități noi, offset, creșterea producției, investiții în sistemul educațional, consolidarea organizațională în paralel cu stabilirea capabilităților cheie, adică o rediscutare a modului de organizare și funcționare.

„Modelele actuale sunt depășite. Romarmul este o entitate depășită. Ar trebui regândită și dezvoltat cadrul prin care companiile și părțile bune din Romarm să poată supraviețui. Ele duc în spate costuri uriașe ce nu pot fi rezolvate decât prin decizii majore în ceea ce privește restructurarea acestora”, a conchis Dumitru Costin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel