Astfel, Indonezia ar putea deveni primul cumpărător străin al sistemului „Neptun”, chiar în condițiile mai puțin obișnuite în care tehnica militară achiziționată nu este încă în exploatarea țării producătoare.
Deși aprobarea introducerii sistemului de rachete “Neptun” în serviciul Forțelor Armate din Ucraina a avut loc pe 23 august 2020, Forțele Navale din Ucraina vor primi primul divizion de rachete “Neptun” în cursul anului următor.
.De asemenea, site-ul ucrainean Defense Express informează că exportatorul special ucrainean SE „Progress” a reușit, după negocieri îndelungate, să convingă partea indoneziană de beneficiile prezentate de radarele și rachetele de aviație produse în Ucraina.
Potrivit reprezentanților companiei, partea indoneziană “a lăudat” radarul 3D, 90K6E, produs de compania “Iskra”, și a fost interesată de rachetele aer-aer R-27, produse de compania “Artem”, din care Indonezia a mai achiziționat cinci bucăți în perioada 2010 - 2018.
Comentariul autorului: O astfel de cerere, venită din partea unui cumpărător străin, ar reprezenta un adevărat balon de oxigen pentru producătorul sistemului de rachete “Neptun”, în condițiile în care finanțarea proiectului s-a derulat cu greutate.
O altă veste bună pentru producătorul ucrainean și companiile cu care acesta colaborează în proiectul “Neptun”, este că, pe 23 decembrie, Cabinetul de miniștri (guvernul ucrainean) a deblocat decontările pentru achiziționarea de armament - oprite anterior ca măsură de răspuns la criza generată de pandemie - ceea ce va însemna probabil începerea producției sistemelor de rachete antinavă “Neptun” pentru Forțele Armate Ucrainene.
Pentru realizarea programului “Neptun”, compania de stat “Luch” cooperează cu SC "Orizon Navigation", Întreprinderea de stat "Impuls", SC constructoare de mașini "Vizar", Întreprinderea de stat "Arsenal" și cu companiile private din domeniul apărării: "Motor Sich", SC "AvtoKrAZ", "Radionix", "Telecard dispozitiv", "Ukrinmash" și "Vehicule blindate ucrainene".
Interesul Indoneziei pentru radarul ucrainean 90K6E este cu atât mai interesant cu cât, în cursul acestui an, Jakarta a semnat un contract cu compania italiană Leonardo pentru furnizarea sistemului radar RAT 31 DL/M.
În ceea ce privește rachetele aer-aer R-27 (“Vympel”), deși de-a lungul timpului Ucraina a exportat masiv astfel de rachete în diferite variante, după întreruperea relațiilor cu Rusia au apărut semnale că nu mai poate asigura producerea acestora în mod independent. La momentul actual, însă, sunt poziții oficiale care afirmă că Ucraina a reușit să stabilească relații complete cu alte state pentru importului componentelor acestei rachete.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News