Indiferent de ceea ce se întâmplă în Ucraina, Occidentul are deja de-a face cu o dictatură militară la Moscova care va lupta până la capăt

Cristian Soare |
Data publicării:
Trupe pro-ruse în apropiere de Mariupol, Ucraina, 20 aprilie 2022.
Trupe pro-ruse în apropiere de Mariupol, Ucraina, 20 aprilie 2022.

Ofensiva rusă din nord este sufocantă, lipsită de oameni, de arme și de energie ofensivă generală, și ar putea să se epuizeze în următoarele câteva luni, susține Shashank Joshi, jurnalist specializat în domeniul apărării al revistei The Economist.

Redacția prestigioasei reviste britanice este însă mai degrabă pesimistă în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale războiului, afirmând că războiul de uzură va continua mulți ani de acum înainte și că este timpul ca liderii ucraineni să fie sinceri cu ucrainenii în această privință, cerând o redefinire a victoriei Ucrainei în ceva "mai realizabil".

Ei cred, de asemenea, că în Occident, deși au observat că președintele rus Vladimir Putin este în război nu numai împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii ordini mondiale occidentale, nu toată lumea a tras concluzii în favoarea Ucrainei.

Joi, în cadrul unei discuții speciale adresată abonaților The Economist, jurnaliștii care acoperă politica mondială, apărarea și regiunea Rusia și Europa de Est au încercat să contureze evoluția războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care a intrat în al treilea an de război de uzură.

Shashank Joshi, jurnalist pe probleme de securitate, consideră că Occidentul continuă să nu fie hotărât, astfel încât armele cu rază lungă de acțiune furnizate Ucrainei de către SUA, Franța și Marea Britanie - ATACMS, Storm Shadow sau SCALP - pot fi utilizate doar în zonele de frontieră ale Rusiei, nu pentru atacuri în interiorul Rusiei.

Joshi, un expert militar care a lucrat anterior la Royal United Services Institute (RUSI) și la Universitatea Oxford, spune că, în ciuda succeselor tactice semnificative ale Ucrainei în Crimeea, acesta vede puține perspective pentru o ofensivă ucraineană majoră în următorul an.

Potrivit acestuia, Ucraina va avea nevoie de finanțare cel puțin la nivelul actual pentru anii următori, iar ucrainenii au nevoie cel mai mult de o mai bună pregătire militară - atât în ceea ce privește utilizarea echipamentelor occidentale, cât și comandarea unui grup mare de trupe - la nivel de brigadă (1 000-8 000 de oameni).

 

Statele Unite încearcă să pună bazele unei politici de tip "Trump-proof"

 

Joshi consideră că vestea că Pentagonul suspendă furnizarea de sisteme de apărare antirachetă Patriot pentru alte țări până când le furnizează Ucrainei este un mesaj important care arată gravitatea situației și angajamentul SUA.

Analizând sprijinul internațional acordat Ucrainei, Edward Carr, redactor-șef adjunct al revistei The Economist, a declarat că Occidentul, și în special Statele Unite, încearcă să dezvolte o politică care să fie "Trump-proof", ceea ce înseamnă că, după posibila victorie a președintelui american Donald Trump în alegeri, acțiunile sale față de NATO ar putea fi imprevizibile.

Vorbind despre exemple ale unei astfel de politici, Carr menționează recentul acord de securitate pe 10 ani semnat între Ucraina și Statele Unite, care prevede furnizarea de arme, instruire militară, asistență în producția de arme și asistență pentru Ucraina în aderarea la NATO. Un alt exemplu al acestei politici este transferul managementului Grupului Ramstein de la SUA la NATO.

,,Aceste două măsuri ar putea să-l împiedice pe Trump să saboteze sprijinul occidental acordat Ucrainei, dar vor face doar acest lucru mai dificil, nu imposibil", explică jurnalistul britanic.

El a remarcat că acordul semnat cu Ucraina diferă de un acord similar cu Israelul prin faptul că, în cazul Ucrainei, acesta a fost semnat doar de puterea executivă.

 

Ucraina va trebui să își schimbe retorica cu privire la Victorie

 

Arkady Ostrovsky, editor al revistei Russia and Eastern Europe, care a vizitat recent Ucraina, afirmă că ucrainenii din Harkov care sunt sub ocupație rusească, dar și cei de pe linia frontului nu sunt lipsiți de motivația de a rezista, însă militarii sunt conștienți că nu vor ajunge la frontierele de stat ale Ucrainei în viitorul apropiat, iar chiar și menținerea liniei actuale a frontului va fi considerată un succes.

În opinia sa, pentru a mobiliza ucrainenii pentru o confruntare de lungă durată, președintele Zelenski va trebui să reformuleze conceptul de victorie de la "revenirea la frontierele din 1991" la "menținerea pozițiilor actuale și construirea unei Ucraine prospere în interiorul frontierelor pe care le putem apăra".

,,Pentru militari, nu se pune problema dacă să apere sau nu liniile actuale, pentru că ei știu ce li se va întâmpla lor, ce li se va întâmpla tuturor celor care au apărat Ucraina dacă rușii avansează mai departe. Toată lumea știe despre miile de reținuți, despre ce se întâmplă cu prizonierii de război, iar angajamentul lor de a apăra aceste linii nu depinde de ceea ce spune Zelenski", spune Ostrovski.

Dar populația are nevoie de o motivație diferită, trebuie găsite cuvinte noi despre motivul pentru care luptă ucrainenii și pentru care vor lupta mult timp, restabilirea frontierelor din 1991 nu este un obiectiv realist, este dificil să convingi ucrainenii care nu sunt încă în război și partenerii occidentali care ajută Ucraina, adaugă acesta.

Expertul spune că, indiferent de ceea ce se întâmplă în și cu Ucraina, Occidentul are deja de-a face cu o dictatură militară la Moscova, care se pregătește să lupte pentru mult timp și care nu își schimbă obiectivele principale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel