India intră în clubul hipersonic. Test reușit cu o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune

Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi
Narendra Modi asistă la exerciții militare efectuate de Armata indiană, în martie 2024 / facebook Narendra Modi

India a realizat un pas tehnologic semnificativ prin testarea primei sale rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, alăturându-se grupului restrâns de țări care posedă această tehnologie militară avansată.

India a testat o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune, a declarat duminică ministrul Apărării Rajnath Singh, citat de DW.

Racheta a fost lansată sâmbătă de la instalația de testare a rachetelor, situată pe insula Abdul Kalam, din largul coastei de est.

Rachetele supersonice reprezintă vârful tehnologiei moderne de rachete. Sunt mai rapide decât cele balistice, zboară mai jos și au capacitatea de a-și modifica traiectoria în timpul zborului, ceea ce le face mai greu de interceptat. Doar câteva țări, inclusiv SUA, Rusia, China și Coreea de Nord, au testat această tehnologie până acum.

Videoclipurile difuzate de Organizația de Cercetare și Dezvoltare a Apărării (DRDO) arată lansarea reușită în condiții de noapte.

Ministrul Apărării, Rajnath Singh, a numit acest test un „moment istoric” și a subliniat că este un pas semnificativ în consolidarea capacităților de apărare ale țării.

„Acesta este un moment istoric și această realizare semnificativă a plasat țara noastră în grupul națiunilor selectate care au capacități de tehnologii militare atât de critice și avansate”, a postat Singh pe Facebook.

Deși detaliile despre caracteristicile rachetei nu au fost făcute publice, dar testul marchează o etapă importantă pentru India, mai ales în contextul provocărilor de securitate regională.

Cu toate acestea, potrivit surselor oficiale indiene, racheta hipersonică poate transporta sarcini utile pe distanțe mai mari de 1.500 km.„Datele de zbor... au confirmat manevrele terminale de succes și impactul cu un grad ridicat de acuratețe”, a spus guvernul.

 

Un mesaj puternic

 

Testarea vine la câteva zile după ce China, cu care India are o serie întreagă de dispute teritoriale de lungă durată, a demonstrat noile tehnologii militare la un spectacol aerian.

Arsenalele Chinei includ sisteme avansate, cum ar fi sistemul de rachete HQ-19, conceput pentru a intercepta rachete balistice și vehicule de planare supersonică.

În ultimii ani, India a intensificat cooperarea cu țările occidentale, în special prin alianța Quad cu SUA, Japonia și Australia.

Cu toate acestea, în ciuda legăturilor din ce în ce mai strânse cu Occidentul, New Delhi menține o cooperare semnificativă în domeniul apărării cu Rusia, inclusiv achiziționarea sistemului avansat de rachete S-400, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni de la Washington.

Prin acest test, India trimite un mesaj puternic despre progresul său tehnologic și disponibilitatea de a face față provocărilor regionale. În timp ce concurența cu China este evidentă, India încearcă să-și asigure autonomia strategică prin diversificarea alianțelor sale de apărare și investițiile în tehnologii avansate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel