,,Nu este cazul să vorbim despre suveranitatea europeană dacă prin aceasta se înţelege ca noi să facem totul în viitor aşa cum vrea Washingtonul", a declarat Maas în comentarii citate luni de agenţia germană de presă, înainte ca Joe Biden să preia preşedinţia SUA de la Donald Trump pe 20 ianuarie.
Berlinul se aşteaptă la un nou început cu Washingtonul sub Biden după ce relaţiile s-au deteriorat în timpul mandatului lui Trump.
Dar vor mai exista puncte de dispută, a notat Maas. ,,Guvernul german nu îşi va schimba poziţia faţă de Nord Stream 2", a insistat Maas. "Important este că suntem aliniaţi în problemele strategice centrale şi geopolitice, că ne aflăm de aceeaşi parte a baricadei", a spus el, potrivit Agerpres.
Politica Statelor Unite în această privinţă nu se aşteaptă să se schimbe odată cu învestirea lui Biden - preşedintele democrat ales respinge proiectul, la fel ca Trump.
Conducta Nord Stream 2 urmează să transporte direct gaz provenit din Rusia către Germania, economia de top a UE, printr-o rută sub Marea Baltică similară cu linia operaţională curentă Nord Stream.
SUA au condamnat conducta ca ameninţând securitatea aliaţilor NATO din UE prin creşterea dependenţei de Rusia şi au ameninţat cu noi sancţiuni. Recent, s-a anunţat că conducta este terminată în proporţie de 94%.
Statele Unite pregătesc noi sancţiuni pentru a împiedica construirea gazoductului Nord Stream 2
Săptămâna trecută, Statele Unite au cerut companiilor private şi aliaţilor europeni să oprească activităţile care ar putea ajuta la construirea gazoductului Nord Stream 2 şi pregătesc sancţiuni mai extinse asupra proiectului rusesc în următoarele săptămâni, au declarat pentru Reuters surse din cadrul administraţiei Trump, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Actuala administraţie este pregătită de o nouă rundă de sancţiuni, care ar urma să fie supuse spre aprobare Congresului SUA "în scurt timp". Aceste sancţiuni ar reprezenta pentru proiect o lovitură fatală, susţin sursele.
Acestea avertizează: "Vor veni din ce în ce mai multe sancţiuni, iar acum pregătim lovitura decisivă". Alte surse spun că sancţiunile SUA au majorat deja cu un miliard de dolari costurile proiectului.
Această dispută nu se va domoli după ce noul preşedinte Joe Biden va prelua puterea în 20 ianuarie, susţin diplomaţii străini, presiunile SUA asupra Nord Stream 2 fiind sprijinite de atât de parlamentarii din Partidul Democrat cât şi de cei din Partidul Republican.
Consorţiul care dezvoltă proiectul Nord Stream 2 ar urma să înceapă amplasarea conductelor în apele teritoriale daneze, după ce construcţia a fost suspendată timp de un an, a informat miercuri Autoritatea de reglementare maritimă din Danemarca.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News