Racheta de croazieră SOM-J a fost inițial dezvoltată pentru a fi integrată pe F-35. Destinată atât lovirii țintelor terestre, cât și celor maritime, racheta va fi integrată și pe avionul de luptă stealth de generația a cincea KAAN, precum și pe UCAV-ul (vehicul aerian de luptă fără pilot) Kizilelma.
În ceea ce privește KAAN, avionul turc de generația a 5-a, așa cum arăta recent și DefenseRomania, potrivit datelor preliminare, mai mult de 100 de aeronave KAAN vor fi construite în cele din urmă pentru Forțele Aeriene Turce. Dar,Turkish Aerospace Industries mizează și pe comenzi din străinătate.
În premieră un F-16 a lovit chirurgical cu o rachetă de croazieră turcă SOM-J
O rachetă de croazieră turcă SOM-J, lovind în premieră o țintă
Dar revenind la racheta de croazieră autohtonă SOM-J (ALCM - Air-Launched Cruise Missile), Turcia a efectuat primul test real de tragere al rachetei de pe un F-16 Block 40 al Forțelor Aeriene Turce (TuAF/Türk Hava Kuvvetleri), aparținând Escadrilei 401 Testare, potrivit unui anunț făcut pe 21 martie 2025 de ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacır. Arma, aflată în dezvoltare de cel puțin șase ani, este produsă de compania turcă Tubitak Sage .
Racheta a fost lansată deasupra mării și a executat manevre către țintă, așa cum se poate observa în imaginile capturate pe materialul video. În imagini se poate observa cum racheta schimbă brusc direcția în aer înainte de a lovi un container montat pe o barjă marcată ca țintă.
Având o vopsea portocalie, acoperită cu marcaje de test, racheta folosită în test a fost inertă, adică nu avea focos activ, astfel că nu a explodat la impact, ci a străpuns containerul de partea cealaltă.
L-a lovit însă chirurgical.
Ce știm despre racheta de croazieră SOM-J
SOM-J a fost testată pentru prima dată în 2018, când a fost observată pe un F-16 al Escadrilei 401, într-un test de separare a muniției, amintește The Aviationist. În 2021, Tubitak Sage a anunțat că racheta a ajuns la un stadiu important de dezvoltare și urma să fie testată de pe un F-16, dar testele au fost întârziate din motive necunoscute.
Pe 6 septembrie 2021, o imagine a arătat o SOM-J desemnată KTM-2, montată pe un pilon al aripii stângi a unui F-16. Această unitate era complet neagră, fără marcajele de testare, sugerând că existau mai multe prototipuri.
SOM-J, care are și capabilități de atac la sol, va fi integrată pe KAAN și pe drona Kizilelma. Potrivit sursei menționate care citează TurDef, SOM-J a fost inițial concepută pentru F-35 turcești, având un design diferit față de variantele anterioare SOM-A și SOM-B.
Racheta are motor aeroreactor, alimentat prin două prize de aer situate lateral și formă optimizată pentru o amprentă redusă radar (stealth). Integrează un focos de tip exploziv - fragmentație, utilizat pentru distrugerea navelor de război sau a buncărelor.
Nu se cunoaște raza exactă a rachetei, dar turcii menționează că SOM-J poate distruge ținte de mare valoare de la distanțe mari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News