Incursiunile avioanelor chineze în strâmtoarea Taiwan, un avertisment pentru SUA, susține Beijingul

Eduard Pascu |
Data publicării:
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Aeronave J-16 ale Chinei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Incursiunea recentă a unor avioane militare chineze în strâmtoarea Taiwan constituie un "avertisment solemn" la adresa SUA şi a "separatiştilor taiwanezi", a avertizat miercuri Beijingul, insula constituind un dosar ultrasensibil între China şi administraţia Biden, potrivit AFP.

Zece avioane de vânătoare şi bombardiere chineze, număr neobişnuit de ridicat, au pătruns sâmbătă şi duminică în zona de identificare a apărării antiaeriene (Adiz) a Taiwanului - la circa 200-250 km de coastele taiwaneze, transmite Agerpres.

Washingtonul a asigurat Taipei că sprijinul SUA pentru Taiwan rămâne "solid ca o stâncă" şi cere Beijingului "să-şi înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice" asupra insulei.

"Aceste exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan urmăresc să ne apere cu fermitate suveranitatea", a reacţionat miercuri Zhu Fenglian, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru afaceri taiwaneze, organism al guvernului chinez. "Este un avertisment solemn dat puterilor străine, cu scopul ca ele să-şi înceteze ingerinţele, dar şi forţelor separatiste taiwaneze, pentru ca acestea să pună capăt provocărilor lor",a spus ea.

Taiwanul, cu 23 de milioane de locuitori, este condus din 1945 de un regim ("Republica China"), care s-a refugiat pe insulă după victoria comuniştilor în China continentală în 1949 în urma războiului civil chinez.

Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing, consideră acest teritoriu ca fiind una din provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în caz de proclamare oficială a independenţei insulei, notează AFP.

Washingtonul a decis în 1979 să recunoască regimul comunist ca unicul reprezentant al Chinei. Dar SUA întreţin de atunci o relaţie ambiguă cu Taiwanul, rămânând aliatul acestuia cel mai puternic şi continuând să-i furnizeze arme. Întrerupând acest statu quo, administraţia Trump şi-a înmulţit contactele oficiale cu insula în timpul mandatului său.

Această tendinţă ar putea continua sub preşedinţia lui Joe Biden: reprezentanta taiwaneză în SUA a fost invitată la învestitura noului preşedinte american, ceea ce constituie o premieră după 1979.

"Nu promitem să abandonăm recurgerea la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare" împotriva Taiwanului, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Beijingului.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au tensionat de la sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, realeasă în 2020, al cărei partid militează în mod tradiţional pentru independenţa oficială a insulei.

În pofida tensiunilor, economiile Chinei continentale şi Taiwanului rămân strâns legate şi cetăţenii lor pot circula liber în cele două teritorii, utilizând un permis de trecere.

Citește și: China continuă să ameninţe Taiwanul. Opt bombardiere strategice H-6K au intrat în zona de identificare aeriană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel