Publicitate
Comitetul de Frontieră de Stat al Belarusului precizează că incidentul a avut loc pe 30 august, la granița Belarusului cu Letonia. Mai exact la punctul de control Grigorovschina, camerele de supraveghere au surprins doi bărbați îmbrăcați în uniforme militare și înarmați, care au intrat pe teritoriul bielorus, iar după o „incursiune” de doi metri s-au întors.
Minsk-ul acuză „trecerea ilegală” și precizează că cei doi militari înarmați au pătruns doi metri pe teritoriul Belarusului, au făcut câțiva pași de-a lungul graniței și apoi s-au întors în Letonia.
Oficialii din Belarus spun că „partea letonă a fost informată cu privire la această trecere ilegală”.
Mink-ul mai precizează că prezența militarilor „care nu au cunoștințe despre specificul frontierei, despre etică și cultură”, în zona de frontieră letonă, „contribuie la menținerea tensiunii și la apariția unor astfel de situații”.
Pe imaginile video date publicității pot fi observați cei doi bărbați în uniforme militare care par mai mult să patruleze și care, cel mai probabil din imprudență, trec preț de câteva secunde linia de demarcație dintre cele două state.
Micuța Letonie, printre cei mai importanți susținători ai Ucrainei în războiul de agresiune provocat de Rusia. Letonia alocă peste 1% din PIB pentru a ajuta Ucraina
Ministrul leton al apărării Ināra Mūrniece a declarat ieri că țara sa alocă mai mult de 1% din PIB-ul naţional pentru a oferi Ucrainei asistenţă umanitară şi militară. Potrivit acesteia, citate Rador, Letonia sprijină toate iniţiativele de consolidare a capacităţii de apărare a statului ucrainean, astfel că, în momentul de faţă, alocă în acest sens peste 1% din propriul PIB.
"Astăzi, ne concentrăm eforturile asupra antrenării personalului militar ucrainean şi ne-am angajat să asigurăm o astfel de pregătire în Letonia pentru 3.000 de militari ucraineni. Este un număr mare, având în vedere dimensiunea ţării mele şi a forţelor noastre armate. Vom fi fericiţi dacă şi alte ţări din UE ni se alătură într-o astfel de activitate", a subliniat Ināra Mūrniece, la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele UE, desfăşurată la Toledo.
De asemenea ea a susţinut creşterea finanţării pentru nevoile Ucrainei din resursele Instrumentului european pentru pace. RBC aminteşte că Letonia este unul dintre cei mai activi aliaţi ai Ucrainei de la începutul invaziei ruse, oferind Kievului atât asistenţă militară, cât şi politică.
De exemplu, parlamentul leton a cerut recent NATO să invite Ucraina să devină parte a Alianţei Nord-Atlantice. În plus, Letonia şi Canada au convenit asupra unui program comun de antrenament pentru militarii ucraineni, iar pe 25 august, Riga a anunţat că a a transferat Kievului încă un elicopter de tip Mi-17.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News